Ђокић: Српска у енергетици највеће инвестиционо подручје на Балкану

Срна
Ђокић: Српска у енергетици највеће инвестиционо подручје на Балкану

УГЉЕВИК - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Угљевику да ће Српска кроз сектор енергетике бити можда и највеће инвестиционо подручје на Балкану.

"Ова година ће бити посебно важна за Републику Српску јер планирамо да конкретизујемо инвестиционе активности и изградњу нових објеката. Тренутно имамо двије милијарде и тристо милиона марака уговорених инвестиција које могу бити остварене у наредних пет година максимално", рекао је Ђокић током посјете Руднику и Термоелектрани /РиТе/ "Угљевик" гдје је разговарао са новим директором Диком Цвијетиновићем.

Ресорни министар је истакао да су у току припреме за додјелу концесија и закључење уговора за још близу милијарду марака инвестиција у енергетици у овој години.

"То ће бити нови велики искорак за Републику Српску и поносан сам на чињеницу да смо као Влада успјели да то обезбиједимо", навео је Ђокић. Он је додао да је ријеч о инвестицијама домаћих и страних компанија и посебно похвалио инвестирање "Електропривреде Републике Српске".

"Велику инвестициону активност изводи Електропривреда Српске, која је тренутно највећи носилац свих инвестиција у изградњи нових енергетских објеката у Српској хидроцентрала, соларних и вјетроелектрана", рекао је Ђокић.

Министар је у РиТе "Угљевик" присуствовао пуштању у погон нове радне машине вриједне седам милиона марака и указао на значај набавке нове опреме за континуирану производњу угља и тиме и безбједан рад термоелектране. "За Владу и ресорно министарство је важно да се осигура потпуно безбједан и добар рад свих енергетских објеката, посебно рудника и термоелектрана, јер су оне тренутно произвођачи базне енергије којом снабдијевамо тржиште Српске, а када се појаве вишкови у току године и остала тржишта", рекао је Ђокић.

Он је рекао да је данашњом посјетом желио да скрене пажњу на потребу континуиране набавке механизације неопходне за несметан рад, као и на питање услова рада рудара, те најавио да ће Влада и ресорно министарство и даље подржавати и помагати да се ти послови раде на планирани начин.

"Важно је и да дам пуну подршку новом генералном директору и члановима управе РиТе и вјерујем да ће Цвијетиновић својим ентузијазмом и посвећеношћу, као што је то чинио у претходном периоду на другим дужностима и пословима којима се бавио, дати нови и видан допринос успјешном пословању и резултатима које ће остварити РиТе Угљевик као дио енергетског система Републике Српске", рекао је Ђокић

. Он је оцијенио да је било непопуларно то што су у предузећу прошле године била 24 непланска испада, наводећи да је у великој мјери до тих застоја долазило због техничких разлога јер је ремонт помјерен са априла на септембар и у том периоду се повећао број непланских испада.

"У том периоду је Електроприведа морала да набавља замјенску енергију, цијене су дивљале у прошлој години и биле су изузетно високе, па смо на тај начин морали да утрошимо огромна средства, процјена је негдје око сто милиона марака ради набавке замјенске енергије", рекао је Ђокић. Он је нагласио да је зато значајно да се све планира на вријеме и да пословање буде у складу са утврђеним плановима и политиком Владе у овој области и изразио наду да ће нови директор и цијели менаџмент РиТе водити рачуна о томе.

"Инсистираћемо на томе да се досљедно спроводе све мјере које је Влада утврдила као политику у овој области и вјерујем да ће људи бити свјесни да имају одговорност према систему у цјелини и Републици", рекао је Ђокић. Према његовим ријечима, РиТе "Угљевик" је, као и "Гацко" у специфичном положају јер су то стари објекти који сваке године захтијевају много средстава за текуће одржавање и за инвестиционо одржавање које је периодично.

Зато очекујемо рационалност у пословању, да се још квалитетније управља средствима која су на располагању, да се праве уштеде колико је могуће и да се осигура властитих средстава за текуће и капитално одржавање", закључио је министар Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана