Ђокић: Српска спремна на сарадњу у више области привреде

Срна
Ђокић: Српска спремна на сарадњу у више области привреде

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Република Српска је спремна на сарадњу са Азербејџаном у области енергетике, саобраћаја, туризма, трговине, као и индустрије, рекао је министар енергетике и рударства Петар Ђокић, који је предводио делегацију Владе Српске на састанку са представницима Азербејџана у Источном Сарајеву.

"Ми ћемо након овог састанка сачинити документ у коме ћемо дефинисати могуће пројекте сарадње и упутити /министру економије Микаилу/ Џабарову и његовом тиму на даљу анализу, а они ће се послије тога изјаснити о њима", рекао је Ђокић новинарима након састанка.

Он је истакао да вјерује да ће послије ове посјете сарадња коју ће имати Република Српска са Азербејџаном бити настављена и да ће она имати свој узлазни пут као што је започела прије неколико година када се предсједник Републике Српске састао са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим.

"То је добар примјер могућности развоја свестране сарадње коју би имала БиХ у цјелини, а и Република Српска са овом изузетно важном земљом", нагласио је Ђокић, те захвалио Џабарову на посјети Републици Српској и изразио наду да ће таквих прилика бити и у будућности.

Џабаров је рекао да вјерује да ће бити настављени разговори о конкретним пројектима који би могли бити реализовани у наредном периоду између надлежних министарстава, агенција и организација унутар ресорних министарстава са обје стране.

"Они се највише односе на област енергетике, гаса, изградње путне и остале инфраструктуре која је предуслов за реализацију неких даљих пројеката", рекао је Џабаров.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић навео је да постоји неколико подручја будуће сарадње, прије свега када је ријеч о енергетици, изградњи хидроцентрала, соларних енергана и вјетропаркова.

Он је рекао да је актуелно и веома битно питање изградње гасовода, а ријеч је о траси која треба да иде од Шепка према Требињу и другог дијела који треба да иде према Бањалуци.

Митровић је напоменуо да је кандидовао неколико питања која се могу заједнички рјешавати, првенствено пољопривредне производње, али и оних грана са којима располаже Република Српска.

"То су ресурси пољопривреде, шума, воде, енергетике, као и прехрамбене индустрије. Врло важна је производња меса. Једна од актуелнијих тема за коју се надам да ће бити прва на дневном реду је инфраструктура, односно изградња ауто-путева и брзих путева", навео је Митровић и додао да је разговарано и о питањима пројектовања и финансирања изградње.

У делегацији Владе Српске на састанку је био и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, а састанку је присуствовао и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, те савјетник предсједника Српске Ана Тришић-Бабић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана