Ђокић: Српска отворена и заинтересована за сарадњу са руским компанијама

Срна
Foto: Министарство енергетике и рударства Српске

БАЊАЛУКА- Министар енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са амбасадором Руске Федерације у БиХ Игором Калабуховим, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Српске.

На састанку је разговарано о важним економским питањима, као и утицају актуелних економских токова на укупне политичке односе Републике Српске и Руске Федерације.

Разговарано је о стратегији енергетског развоја, са посебним освртом на пројекат гасификације Републике Српске.

Ђокић је, између осталог, информисао амбасадора о пројекцијама развоја гасне мреже у Српској, укључујући изградњу источне гасне интерконекције са Републиком Србијом.

Нагласио је да је ово питање од великог значаја за будући привредни развој Републике Српске и да је потребно инвестицијама оснажити гасни сектор, што је значајно са аспекта развоја инфраструктуре и диверсификације енергетских извора, наводи се у саопштењу.

Ђокић и Калабухов су указали на важност његовања и јачања билатералних односа Републике Српске и Руске Федерације, у складу са уставним надлежностима и Дејтонским мировним споразумом, чија је досљедна примјена од кључне важности за укупне односе у БиХ и реализацију заједничких капиталних енергетских пројеката у Републици Српској.

- Српска је отворена и заинтересована за сарадњу са руским компанијама у бројним пројектима које реализујемо, упркос разним покушајима да се онемогуће економски токови сарадње Русије са нашом земљом и регионом. Спремни смо да заједно наставимо да радимо на јачању наших веза у свим областима, за које сам увјерен да ће бити још снажније у времену који слиједи - поручио је Ђокић, захваливши се амбасадору на ангажованости и посвећености развоју и унапређењу те сарадње.

На састанку је разговарано и о обавезама и плановима у погледу енергетске транзиције и већег кориштења обновљивих извора у производњи енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана