Ђокић: Српска јача сарадњу са Нижњим Новгородом

ГС
Ђокић: Српска јача сарадњу са Нижњим Новгородом

БАЊАЛУКА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом привредника из руског града Нижњи Новгород, коју је предводио директор Привредне коморе ове области Иван Разуваев.

Руска делегација борави у вишедневној посјети Републици Српској, како би унаприједила и надоградила постојећу сарадњу са домаћим привредницима.

Учесници састанка су се сагласили да обострано постоје одличне могућности за сарадњу у разним сферама привреде те да је до сада урађено много тога по питању повезивања домаћих и руских предузећа, нарочито у областима металопрерађивачке, аутомобилске, грађевинске и прехрамбене индустрије, као и производње медицинске, саобраћајне и друге специјалне опреме.

Изразили су јединствен став да треба што снажније радити на повезивању привреда Српске и Русије те да ће током посјете настојати да остваре нове контакте са привредним субјектима који послују у горе поменутим областима.

Увјерени су да ће ова посјета, као и све претходне, још више подстаћи привреднике Српске и најразвијенијег индустријског подручја Руске Федерације да заједно искористе све расположиве ресурсе те још интензивније траже тржишта за своје производе.

Министар Ђокић је истакао да Република Српска биљежи сталан раст БДП-а, чему доприносе домаћи привредници, који имају велику подршку Владе која својим оквирним и непосредним политикама и другим видовима подстицаја ствара повољно инвестиционо окружење и доприноси општем развоју.

Привредници из Русије су изразили задовољство оним што домаћа привреда може да понуди те погодностима које им омогућавају овдашњи закони који, прије свега, подразумијевају исти третман домаћих и страних инвеститора.

Фокус њиховог интересовања у Републици Српској је отварање производних погона, оснивање заједничких предузећа са домаћим компанијама, као и пренос знања и технологија.

„Интересантно је како се Русија снажно одупрла свим проблемима и изазовима са којима се сусрела претходних година и како је кренула у један нови технолошки циклус заснован искључиво на сопственом знању и способностима. Видљиво је све оно што је у том периоду урађено и то је својеврсно охрабрење и за нас који се суочавамо са сличним притисцима“, истакао је министар Ђокић.

Захвалио је за безрезервну подршку Руске Федерације Републици Српској у овом веома значајном, тешком и изазовном историјском тренутку ком свједочимо те je члановима руске делегације уручио захвалнице за допринос унапређењу билатералних односа двије земље.

Руски привредници ће се данас састати и са делегацијом Привредне коморе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана