Ђокић: Српска активна у процесу енергетске транзиције

Срна
Ђокић: Српска активна у процесу енергетске транзиције

БУДВА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Српска активно учествује у процесу енергетске транзиције и да је квалитетно инвестиционо подручје у области кориштења извора зелене енергије, што препознају земље региона.

"Република Српска до сада је низом мјера показала висок ниво одговорности, посвећености и бројним резултатима који су постигнути по овом питању", рекао је Срни Ђокић, који у Будви учествује на конференцији о инвестирању у обновљиве изворе енергије "Енергетска седмица западног Балкана".

Он је истакао да Република Српска укупном инвестиционом политиком даје сигурност сваком инвеститору да може да инвестира у области енергетике у Српској и наставиће тако.

"Ова конференција говори о томе које је мјере потребно предузимати у наредном периоду у региону да би се учинио ефикасним енергетски систем сваке земље и да би се та енергетска активност могла унаприједити посебно у дијелу повећања производње из зелених извора енергије, повезивања на високонапонску и дистрибутивну нисконапонску мрежу", навео је Ђокић.

Према његовим ријечима, Република Српска има растућу производњу зелене енергије на малим постројењима која се повезују на дистрибутивну мрежу, као и велике пројекте који се повезују на преносну мрежу.

Ђокић је рекао да ће ово у наредном периоду бити велики изазов за Српску у смислу на који начин ће обезбиједити да свака инвестиција након што буде окончана буде заокружена тиме што се може несметано повезати на преносну мрежу.

Он је напоменуо да је потребно брзо повезивање на дистрибутивну и преносну мрежу како би могла бити преузета сва енергија која се производи и која ће бити производена.

Ђокић је додао да су процјене да ће Република Српска у наредне четири године битно повећати производњу енергије из обновљивих извора, што је једна од битних смјерница или циљева енергетске транзиције о којој се говори на конференцији.

Он је рекао да је на конференцији важно питање регионалне сарадње, истичући да је за Републику Српску важна сарадња са Србијом, Црном Гором и Хрватском са којима мора градити односе и унапређивати енергетску активност, посебно у дијелу преносне мреже.

"На конференцији се помиње трансбалкански кориодор, важан пројекат којим би се обезбиједило квалитетније повезивање земаља Балкана на преносну мрежу, проток енергије и друго", навео је Ђокић.

Због тога се, нагласио је Ђокић, мора радити на реконструкцији те мреже, како се не би поновила ситуација из ове године када се догодила хаварија на енергетској мрежи и настале велике посљедице по многе земље у којима је прекинуто снабдијевање потрошача струјом више од два часа.

Ђокић данас у Будви учествује на конференцији о инвестирању у обновљиве изворе енергије "Енергетска седмица Западног Балкана", а учествоваће и у дискусији о теми "Стратегија регионалне интеграције за унапређење обновљивих извора на Балкану.

Осим Ђокића, у овој дискусији ће учествовати и министар рударства, нафте и гаса Црне Горе Адмир Шахмановић, као и шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон.

Конференција се одржава трећи пут у организацији британске консултантске куће "Инвест ин нетворк". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана