Ђокић - Сетлер: Енергетска транзиција захтијева вријеме и финансијска средства

Срна
Ђокић - Сетлер: Енергетска транзиција захтијева вријеме и финансијска средства

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер сагласили су се данас да је енергетска транзиција амбициозан и дугорочан подухват који захтијева вријеме и финансијска средства да би се спровела на најбољи могући начин.

Ђокић је рекао да Српска прати актуелне трендове у области енергетске транзиције, те у складу са уставним надлежностима континуирано испуњава обавезе из Уговора о оснивању Енергетске заједнице и других међународних докумената.

Он је Сатлеру представио приоритетне активности које Влада и Министарство спроводе када је ријеч о реформи енергетског сектора и реализацији конкретних енергетских пројеката у области зелене енергије, саопштено је из ресорног министарства.

Ђокић је истакао да је у претходних неколико година начињен велики искорак и напредак у погледу усклађивања домаћег законодавства са европским, за шта су европски партнери и Секретеријат енергетске заједнице дали високе и позитивне оцјене.

На састанку је истакнуто да је Република Српска снажно кренула путем диверсификације енергетских извора и да даје максималан допринос европским политикама у тој области.

Учесници састанка су констатовали да у том смислу постоји потреба већег кориштења расположивих средстава ЕУ за реализацију стратешки важних пројеката, а један од њих је и развој преносне мреже.

Ђокић и Сатлер су размијенили ставове и о даљем процесу европских интеграција у БиХ, након што је у децембру прошле године добијен статус кандидата за чланство у ЕУ.

Ђокић је рекао да је Република Српска посвећена овом процесу, уз пуно уважавање њене позиције дефинисане Уставом и Дејтонским мировним споразумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана