Ђокић са привредницима о цијени струје: Извршити анализу раста трошкова

GS
Foto: Министарство индустрије Српске

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са представницима привредних асоцијација, Електропривреде Републике Српске, Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске, дистрибутивних предузећа у саставу МХ ЕРС и представницима неколико производних предузећа у Републици Српској.

Састанак је организован као наставак консултација које су одржане прије два дана на тему анализе ефеката повећања цијена трошкова електричне енергије и других зависних трошкова при испоруци електричне енергије. Тада је истакнуто да је дио привреде незадовољан горе наведеним трошковима.

На данашњем састанку је констатовано да су Законом о електричној енергији дефинисане надлежности Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске која, као независно тијело, разматра захтјеве оператора дистрибутивних система и проводи тарифни поступак.

Наглашено је да је Регулаторна комисија за енергетику Српске, у складу са својим овлаштењима, као независно тијело донијела одлуке које се односе на захтјеве електродистрибутивних предузећа, којима је предвидјела повећање трошкова дистрибутивне мрежарине.

На констатацију представника привреде да Влада Републике Српске није испоштовала договоре који су по овом питању вођени прошле године, Ђокић је подсјетио да Влада Републике Српске не доноси нити има овлаштења да доноси одлуке у погледу висине цијене електричне енергије и горе поменутих накнада за мрежарине за регулисане дјелатности, а да је циљ тих разговора био да се покаже разумијевање према привредницима и њиховим потребама.

- У том циљу сам предложио и одржавање данашњег консултативног састанка са представницима Регулаторне комисије за енергетику, на ком су имали прилику да детаљније образложе наведене одлуке, као и да се види да ли има могућности за неку корекцију тих одлука -  рекао Ђокић.

Представници Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске су истакли да се тарифни поступак водио по захтјевима оператора дистрибутивних система, њиховим потребама и образложењима.

Нагласили су да је јавност упозната о покретању тарифног поступка у јулу 2022. године и да су крајем августа и почетком септембра 2022. године одржано пет јавних расправа на ту тему. Такође, истакли су да је у тарифном поступку као странка учествовао и МХ ЕРС МП Требиње.

На састанку је закључено да ће се, заједно са Електропривредом Републике Српске, извршити анализа раста трошкова код одређене групе привредника и да ће се, након те анализе која мора бити квалитетна, наставити консултације и дефинисати конкретне мјере које ће дати задовољавајући ефекат.

Састанку су присуствовали предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, директор Електрокрајине Бањалука Драган Чавић, предсједник Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске Владислав Владичић са сарадницима, извршни директор за техничке послове у Електропривреди Републике Српске Иван Копривица и директори компанија АрцелорМитал и Колектор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана