Ђокић са представницима Свјетске банке: Подршка у спровођењу енергетске транзиције

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- БиХ се налази међу пет приоритетних држава којима ће бити омогућен програм подршке Свјетске банке у провођењу енергетске транзиције, истакнуто је данас на састанку министра енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића и представника ове финансијске институције из Вашингтона.

Ђокић је на састанку у Бањалуци истакао да је власт Српске потпуно свјесна процеса декарбонизације енергетског сектора у свијету, те да је у том смислу опредијељена да прати те трендове и да буде партнер Свјетске банке у реализацији овог пројекта.

Он је нагласио да је веома битно да се приликом израде програма подршке земљама о смањењу употребе угља у производњи електричне енергије води рачуна о специфичностима и нивоу развоја сваке земље појединачно, јер једино тако ови програми могу дати жељени и дугорочан ефекат.

Овај пројекат обухвата анализу и студију утицаја постепеног смањења кориштења угља, чији би резултати били пажљиво сагледани и узети у обзир приликом доношења даљих одлука.

Ђокић је напоменуо да су у Српској реализоване бројне активности које су допринијеле промјени енергетског микса у корист обновљивих извора енергије, а указао је и на постојање великог интереса потенцијалних инвеститора за разне пројекте у тој области.

"То је нешто што не смијемо пропустити. Битно је да се максимално посветимо том питању и фокусирамо на дугорочно одрживе и исплативе пројекте како бисмо што безболније прошли кроз процес енергетске транзиције, који је неминован", рекао је Ђокић.

Договорено је да представници Свјетске банке у сарадњи са Министарством у наредном периоду раде на прикупљању детаљнијих података који ће послужити као основа за израду концепта пројекта подршке праведној енергетској транзицији и дефинисања свих његових фаза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана