Ђокић: Рударски посао важан за даљи раст и развој Српске

Срна
Ђокић: Рударски посао важан за даљи раст и развој Српске

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић упутио је честитку поводом Дана рудара - Свете великомученице Варваре, истакавши да је рударски посао изузетно значајан за даљи раст и развој Српске.

"Захтјеван и тежак посао који обављате је од изузетног значаја за даљи раст и развој Републике Српске и ми на њему темељимо своју будућност у највећем дијелу индустријског живота", навео је Ђокић у честитки привредним друштвима у области рударства и рударима.

Он је подсјетио да рударење на подручју Републике Српске траје 185 година, да се на више од 133 локалитета врше одређене врсте рударских активности, што је показатељ да се сектор квалитетно развија, као и домаће компаније које послују у тој области.

Ђокић је навео да је задатак државе да створи услове да се развија област истраживања минералних сировина и рударства као основе привредног развоја, саопштено је из ресорног министарства.

"Али, оно што тражимо и чему тежимо је да држава и грађани имају корист од тога кроз очување животне средине, веће приходе, запосленост и квалитетне инвестиције, које ћемо у што већем износу настојати да обезбиједимо у периоду који слиједи", истакао је Ђокић.

Он је нагласио да је опредјељење Владе Републике Српске улагање у развојне истраживачке пројекте кроз које ће бити дефинисане нове количине минералних сировина и извора енергије и дате нове пројекције рударења на подручју Српске.

"Веома смо захвални за ваш допринос провођењу тих политика", поручио је Ђокић, те подсјетио да је познати физичар Макс Планк рекао: "Рударство није све, али је све ништа без рударства".

Ђокић је честитке поводом Дана рудара упутио у своје име и у име свих запослених у Министарству енергетике и рударства, те пожелио пуно здравља, уз традиционални рударски поздрав - срећно!

Српска православна црква и вјерници сутра обиљежавају Свету великомученицу Варвару, молитвену заштитницу рудара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана