Ђокић: РиТЕ "Угљевик" ће извршити арбитражну одлуку

Срна
Ђокић: РиТЕ "Угљевик" ће извршити арбитражну одлуку

БАЊАЛУКА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да ће Рудник и термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик" извршити арбитражну одлуку према Холдингу словеначких хидроелектрана у висини 67 милиона евра.

Током посланичких питања и одговора "Актуелни час" у парламенту Републике Српске, Ђокић је рекао да ће ово бити терет за РиТЕ "Угљевик", истичући да је ова обавеза настала у вријеме бивше СФРЈ када је постојао споразум о удруживању рада и средстава тадашње државе.

Ђокић је рекао да је добро то што значајан дио тужбеног захтјева тужиоца није прихваћен пред арбитражом у Београду, јер да се то догодило изавало би далеко сложеније посљедице по Републику Српску, "Електропривреду" и РиТЕ "Угљевик".

Он је подсјетио да арбитража коју је покренуо Холдинг словеначких хидроелектрана траје дужи низ година, те да постоје два спора - један пред Арбитражним трибуналом у Вашингтону, а други у Београду.

Ђокић је рекао да РиТЕ "Угљевик" мора Словенцима убудуће испоручивати чак трећину струје коју произведе и платити одштету од 67 милиона евра по основу пресуде коју је донијело Арбитражно вијеће у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана