Ђокић: Развојна шанса источног дијела Српске

Срна
Ђокић: Развојна шанса источног дијела Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је пројекат гасификације на подручју источног дијела Српске велика развојна шанса ове регије и налази се у Стратегији развоја Српске до 2035. године.

Ђокић је истакао да је Влада Републике Српске активностима ресорног министарства интензивније почела да ради на гасификацији Српске од 2019. године.

Према његовим ријечима, дефинисана је стратешка планска активност изградње магистралног гасовода у дужини од 325 километара гасне мреже, који би повезао подручје од Семберије до Новог Града.

"У оквиру тога је планирано да се изграде двије гасне електране. Тренутно имамо одобрену активност руске компаније жЗарубежњефтж да може на простору постојеће Рафинерије нафте у Броду да изгради термоелектрану на гас инсталисане снаге око 100 мегавата. То је, такође, значајан пројекат којим ће се побољшати и повећати обим произведене енергије у будућности, али на тај начин добити и први киловати електричне енергије из гаса", истакао је Ђокић.

Он је додао да је данас додатно иновирана иницијатива за пројекат гасификације источног дијела Српске.

"Проширењем гасне мреже и на остале дијелове општина овог дијела Републике Српске практично ће нам остати само подручје старе Херцеговине које, такође, треба рјешавати у будућности. Тако би био затворен план потпуног гасног снабдијевања Српске у свим њеним дијеловима", истакао је Ђокић.

Он је додао да ће, према процјенама, на глобалном нивоу доћи до одређених облика нормализације у снабдијевању енергентима и њиховом несметаном протоку.

"Без обзира на то, гас представља стратешки енергент и он ће дуго бити у примјени, иако се сада у укупној енергетској транзицији прелази на обновљиве изворе енергије у већем обиму. Гас се не сматра таквим енергентом, али у великој мјери има већи квалитет у погледу односа према животној средини него што је то угаљ, када је у питању електрична енергија или енергија уопште", рекао је Ђокић.

Он је поручио да ресорно министарство даје пуну подршку овом пројекту.

"Драго ми је да смо кадровским промјенама које су се десиле у овом предузећу /жСарајево гасж/ практично добили нову иницијативу и да су те промјене имале врло позитиван утицај на овај важан стратешки посао који ће се реализовати у наредним годинама на подручју источног дијела Републике Српске", истакао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана