Ђокић: Рад РиТЕ Угљевик неће бити угрожен

Срна
Ђокић: Рад РиТЕ Угљевик неће бити угрожен

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изразио је наду да ће споразумно бити окончан спор након пресуде између Рудника и термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик" и компаније "ЕГС" из Словеније, односно да ће бити утврђена динамика исплате дуга.

"Коначном арбитражном одлуком имамо обавезу да испоручујемо једну трећину електричне енергије од сада па за сав период колико ће радити Термоелектрана Угљевик. Цијена испоручене енергије уговараће се по тржишном моделу. Финансијски, РиТЕ неће бити оштећен", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.


Када је ријеч о експлоатацији угља на подручју Бистрице код Приједора, Ђокић наводи да је поступак при крају и да је до сада на јавни позив упућена само једна понуда.

"Тамо је било људи који су жељели да манипулишу локалним становништвом и да одврате инвеститора од инвестиције. Угаљ ће се испоручивати у Србију. Наставиће се сарадња Српске и Србије. Неће бити посљедица по становништво јер нема прераде, већ се експлоатише сиров угаљ. Волио бих да немамо тај проблем, локална заједница је и у званичном смислу подржала тај пројекат", навео је Ђокић.

На другом локалитету у Петрову окончани су истражни радови још у прошлој години, наводи Ђокић и додаје да се нада позитивном окончању поступка у општини Језеро јер је ријеч о истражним радовима, а не експлоатацији.

"Минималне су површине на којима се проводи истраживање. Не постоји могућност оштећења објеката и угрожавања становништва на том подручју. Крајем 60-их година вршена су истраживања и регистроване појаве металичних сировина. Не видим разлога за отпор. Тамо неко свјесно жели да манипулише људима", истакао је Ђокић.

Он је рекао да су раније обављени разговори са локалним становништвом и да се мијења свијест о том пројекту.

"Од важности је за општину Језеро да добију рударску производњу која би водила развоју тог краја. Доласком компаније жЛикосж у општину Вареш вратио се живот. Око 2.000 људи вратило се у ту општину. Локалитет Језера је богатији. Мораћемо се прилагођавати смањеној производњи угља у Европи. Општина Станари се интензивно развила због рударске производње", навео је Ђокић.

Додијељено је и неколико концесија на име производње соларне енергије у општини Невесиње, а ресорни министар подсјећа да је то општина са највише додијељених уговора.

"Компанија која је добила концесију преговара и с компанијама из Русије. Отежан је постпупак преговора због геоплолитичких околности али мислим да ће се пронаћи успјешно рјешење", истакао је Ђокић.

Одговарајући на питања новинара, Ђокић, који је и предсједник Социјалистичке партије, рекао је да владајућа коалиција у Српској има велику одговорност за управљање Републиком и одговорна је народу на бази освојених гласова.

Ђокић каже да постоји застој у разговорима о крадровским рјешењима на републичком нивоу те истакао да још није потписан коалициони споразум, иако је раније то била пракса.

"Мислим да ће се за то брзо наћи вријеме и рјешење. Требамо водити интензивније разговоре", закључио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана