Ђокић: Приволити послодавце да потпишу колективне уговоре

Срна
Ђокић: Приволити послодавце да потпишу колективне уговоре

ТЕСЛИЋ- Предсједник Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске Небојша Ђокић рекао је да синдикалци очекују да се приступи потписивању колективних уговора, чиме би сви радници из ове дјелатности дошли у равноправан положај са оним који су запослени у јавним предузећима.

Ђокић је прије данашње сједнице Скупштине Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске која се одржава у Теслићу рекао новинарима да је Синидкат за потписивање колективног уговора добио подршку од ресорног министра, те да сада треба приволити послодавце да коначно сједну за преговарачки сто и потпишу овај документ.

Он је навео да је, према подацима Завода за статистику, просјечна плата у фебруару за дјелатност саобраћаја износила свега 975 КМ и да се не треба чудити зашто су возачи постали дефицитарна радна снага у Републици Српској.

Ђокић је указао на посебно тежак положај радника у области превоза путника којима је, како наводи, плата најчешће у рангу најниже загарантоване, и у околностима да без потисаног колективног уговора не могу да користе бенефите попут повећања годишњег одмора на основу радног стажа, плаћеног одсуства и регреса.

Он је навео да је ситуација боља само у јавним предузећима у којима је потписан колективни уговор попут "Пошта Српске" и Аеродрома, док тај документ није потисан у "Жељезницама Републике Српске".

Предсједник Синдиката "Пошта Српске" Слободанка Кулиџа рекла је да је ово предузеће једно од ријетких које је по ступању на снагу новог Закона о раду одмах и потписало колективни уговор. "Послодавац се придржава свих права регулисаних колективним уговором, али наравно као сваки синдикат и радник желимо већа права, да можемо остварити и оно што имају многи други послодавци из приватног сектора, па и поштанских оператера из нашег окружењ", изјавила је Кулиџа.

Она је најавила нове захтјеве за повећање плата, посебно за раднике из технолошког дијела - шалтерским радницима, поштоношама, возачима, као и административним радницима, а све усљед одлива радне снаге.

На сједници Скупштине Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске разматраће се о положају радника запослених у овим областима, непостојању гранског колективног уговора, захтјевима за повећање плата и недостатку радне снаге, најављено је из овог синдиката. Сједница се одржава у хотелу "Кардијал" у Бања Врућици код Теслића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана