Ђокић: Потребна нова истраживања потенцијалних налазишта сировина

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Бањалуци да Српска располаже различитим врстама минералних сировина на различитим подручјима и да су она у великој мјери стављена у функцију експлоатације, али да то није завршен процес.

Прије почетака међународне научно-стручне конференције "Геологија Републике Српске и региона", Ђокић је истакао да је рударска производња најразвијенија у дијелу који нам обезбјеђује довољне количине електричне енергије.

"Међутим, имамо и експлоатације других сировина које су стављене у функцију развоја. Највише се тренутно експлоатишу различите врсте камених агрегата, што је увелико унапријеђено и имамо велики број привредних друштава која се баве том врстом производње", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Ђокић је нагласио да је циљ ове конференције, коју организује Завод за геолошка истраживања Српске, да се постакну нова истраживања на различитим локацијама, али да постоји отпор локалног становништва на одређеним локалитетима гдје је потребно вршити истраживања.

"Тај отпор је резултат мањка информација о томе шта истраживања доносе. Између истраживања и експлоатације је дуг пут и волио бих да људи то разумију на бољи начин и да омогуће да се наука развија и напредује, да се истраживања спроводе. Тек након свега тога се процјењује да ли има услова за експлоатацију или нема или да ли ће се она одобрити", појаснио је Ђокић.

Ђокић је указао на то да је геологија једна од врло значајних друштвених области, те да је Геолошки завод Српске својом кадровском структуром и досадашњим резултатима, дао важну путању за даље геолошке активности у Српској.

"Влада и Министарство су посвећени питању геолошких истраживања и стварања предуслова да се наставе бројне активности, да дођемо до информација о одрђеним лежиштима минералних и других сировина које могу бити у фукцији развијања рударске прозводње", рекао је Ђокић.

Замјеник директора Геолошког завода Српске Цвјетко Сандић навео је да се ове године обиљежава 30 година Завода, али и 110 година системских истраживања у БиХ.

"Геолошки завод је израстао у респектабилну институцију у региону. У оквиру конференције потписиваћемо меморандуме о сарадњи са геолошким заводима Србије, Црне Горе, Хрватске и Словеније, а већ сарађујемо са заводима у Кини и Аустрији", рекао је Сандић.

У оквиру конференције, која се одржава у Административном центру Владе, уприличена је изложба која представља историјски преглед развоја геологије у Републици Српској и Србији, а која је настала као плод сарадње са Геолошким заводом Аустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана