Ђокић: Планирани пројекти за искориштавање снаге вјетра и сунца

Срна
Foto: Архива

НЕУМ- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Неуму да Српска ради на пројекту изградње постројења инсталисане снаге од 600 мегавата за искориштавање снаге вјетра и сунца у наредних пет година.

"За транзицију енергетског сектора треба храброст и прелазак са необновљивих на обновље изворе енергије", рекао је Ђокић на конференцији за новинаре уочи данашњег отварања Енергетског самита, који се одржава до петка, 25. марта.

Ђокић је говорио о напорима Републике Српске на спровођењу енергетске реформе, напомињући да је донесен Закон о електричној енергији и Закон о гасу, те Закон о обновљивој енергији, као и другим сличним, битним активностима надлежних институција и органа.

Према његовим ријечима, пажња је посвећена и процесу декарбонизације у Руднику Љубија и ТЕ Гацко.

"Настављамо и одговорну сарадњу са партнерима у енергетском сектору, и домаћим и страним", рекао је Ђокић и додао да би нацрт закона о регулатору производње и преноса гаса у БиХ требало да буде упућен у парламентарну процедуру.

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи поручио је да је од кључног значаја за БиХ да обезбиједи своју енергетску ефикасност.

"Прије три године представници власти у БиХ потписали су са међународном заједницом изјаву да ће се позабавити овим питањем. Постигнут је одређени напредак, али то није довољно", оцијенио је Марфи.

Према његовим ријечима, то се, имеђу осталог, односи на неусвајање закона о електричној енергији и гасу на нивоу БиХ.

Он каже да су БиХ потребне ефикасне институције и одговорни лидери, при чему је потврдио подршку БиХ на њеном реформском путу, који мора бити бржи.

Резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд захвалила је УСАИД-у за организацију овог важног догађаја, посвећеног реформи енергетског сектора у БиХ, као и локалним лидерима из ове области.

"Немогуће је порећи да људска дјелатност мијења климу, тако да је неопходно укључити се у рјешавање проблема глобалног загријавања земље. Људи и околина у БиХ све више су погођени климатском кризом, што се посебно односи на пожаре", упозорава Мекдоналд.

Према њеним ријечима, уштеда енергије веома је важна у транзицији енергетског сектора у БиХ и преласку на зелене технологије.

"УН су и даље посвећене подршци народима и властима у БиХ, посебно на плану заштите животне средине, јер времена за чекање заиста нема", рекла је она.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изразио је задовољство организацијом Енергетског самита, и потврдио подршку ЕУ БиХ.

Он је упозорио на енорман раст цијене енергената у БиХ, посебно нафте и нафтних деривата.

Према његовим ријечима, безбједност енергетског сектора и снабдијевање енергентима, односно зелена транзиција, од велике су важности за привреду и грађане БиХ.

"Више од 60 одсто производње електричне енергије у БиХ добија се путем прљавих технологија", навео је Сатлер.

Он сматра да је БиХ потребан национални план у области климе и енергетике.

Њемачки амбасадор у БиХ Маргрет Убер рекла је да се скуп у Неуму догађа у кључном времену за БиХ, с обзиром на изазове енергетске реформе и обезбјеђење нормалног снабдијевања енергентима.

При томе, каже она, треба водити много рачуна о климатским промјенама и очувању животне средине.

"Суштинска реорганизација енергетских постројења од кључног је значаја за БиХ", смтара Уберова.

Британски амбасадор у БиХ Метју Филд указао је на опасности које носи украјинска криза на дешавања у глобалном енергетском сектору.

Он се заложио да БиХ додатно улаже у обновљиве и чисте изворе енергије, с циљем заштите животне средине.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић је истакао да енергетска безбједност и поуздано снабдијевање енергентима одређује услове живота и привређивања у цијелом свијету.

Он је навео да власти у БиХ намјеравају да обезбиједе услове за стабилан енергетски сектор и да је зато овај скуп добра прилика за тражење најбољих рјешења.

Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић указао је на процес енергетске транзиције и на настојања за измјену легислативе у енергетском сектору на нивоу БиХ, што је тренутно у застоју, а тиче се доношења закона о електричној енергији и гасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана