Ђокић: Планиране вишемилионске инвестиције у изградњу енергетских објеката

Срна
Ђокић: Планиране вишемилионске инвестиције у изградњу енергетских објеката

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је током данашњег састанка са представницима групе компанија "Гјонај" рекао да Република Српска располаже значајним потенцијалима за изградњу енергетских објеката који користе обновљиве изворе енергије и да је у изградњу ових енергетских објеката већ уложено доста новца, а планирано је даље инвестирање више милијарди евра, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

У саопштењу се наводи да је Ђокић данас у Бањалуци разговарао са представницима групе компанија "Гјонај" о могућностима које Република Српска нуди страним инвеститорима за улагање у пројекте обновљиве енергије, посебно у пројекте изградње соларних електрана, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

Састанак је организован како би се размотрио интерес ове групе компанија за успостављање сарадње са надлежним органима и доносиоцима одлука у Влади Републике Српске ради проналажења одговарајућег модела дугорочне сарадње и партнерства.

"Представници жГјонајж групе су истакли да су отворени за разговор о различитим видовима сарадње која им се може понудити и да би цијенили сваки вид подршке и помоћи ресорног министарства у проналажењу одговарајуће локације за изградњу соларних паркова различитих капацитета, као и подршке у процесу добијања потребних дозвола", наводи се у саопштењу.

Током састанка договорено је да се у наредном периоду детаљније размотре могућности за реализацију заједничких пројеката.

"Гјонај" група је основана 2009. године у Албанији и запошљава више од 1.500 радника. Једна од области у којој су посебно активни посљедњих година је производња и трговина електричном енергијом, преко које покривају већину балканских земаља, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана