Ђокић: Ово је примјер како желимо да ради цијела Српска (ФОТО)

ГС
Ђокић: Ово је примјер како желимо да ради цијела Српска (ФОТО)

БРОД - У Рафинерији нафте Брод свечано је данас отворен сервисни центар за уградњу и сервисирање аутомобила на компримовани гас.

Почетак рада Центра свечаним пресијецањем врпце означили су министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, генерални директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус, те Милан Зечевић, будући начелник општине.

"Важно је да смо данас овдје да представимо нешто ново и квалитетно. Ово је примјер како желимо да ради и напредује цијела Република Српска", рекао је Ђокић новинарима након пресијецања врпце.

Центар се налази на територији Рафинерије нафте Брод, а након пуштања у рад пружаће услуге уградње опреме на компримовани природни гас у возила која сада имају погон на бензин, као и одржавање и сервисирање аутомобила са опремом на компримовани природни гас.

Осим тога, пружаће и услуге редовног одржавања возила на остале погоне. У сервису ће радити два радника и руководилац.

За прве клијенте у понуди је посебан бонус програм који омогућава уштеде приликом уградње опреме у овом сервису, као и попуст на сам компримовани природни гас.

Цијена уградње опреме се креће од 2200 марака и зависи од врсте и капацитета опреме, а капацитет уградње опреме је око 150 комада годишње.

Точење компримованог природног гаса омогућено је у кругу Рафинерије нафте Брод, као и на пумпи Нестро у насељу Буџак у Бањалуци. У плану је изградња пунионица на компримовани природни гас у Приједору, Дервенти, Добоју, Сарајеву и Мостару.

Предности компримованог природног гаса су многобројне; прије свега, еколошке - смањење трошкова горива за 20 одсто, безбједоносне - виша тачка паљења у односу на течни нафтни гас те еколошке - смањење специфичних емисија загађујућих материја, што подразумијева три пута мање емисије од дизела и шест пута мање емисије од бензина.

У изградњу центра, која је трајала од јуна до октобра ове године, је уложено 400 000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана