Ђокић о нестанку струје: Годинама смо упозоравали

ГС
Ђокић о нестанку струје: Годинама смо упозоравали

"У овом часу не постоје прецизне информације о томе која је држава и њен оператор система преносне мреже одговоран за распад преносне мреже", рекао је министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

„Неопходна је далеко већа координација активности у вези преносне мреже у ширем региону“ изјавио је Ђокић.

Што се тиче БиХ, Министарство енергетике и рударства Републике Српске ће утицати да производна предузећа из система „Електропривреде Републике Српске“ у ситуацијама када дође до оваквог прекида дају свој пуни допринос стабилизацији преносне мреже.

Ђокић истиче да више од шест година упозорава на проблеме у функционисању Електропреноса БиХ и у систему преносне мреже, као и на потребу реконструкције и модернизације постојеће преносне мреже и изградње нове, како унутар земље тако и интерконекција са сусједним земљама, без чега је тешко осигурати дугорочни континуитет и сигурност у снабдијевању електричном енергијом.

Како је навео, узроци су и политичке природе као и компликовани односи у БиХ, којима крајњи циљ није општа добробит, што се све на крају одражава и утиче на грађане и производи велике негативне посљедице за цијелу БиХ.

“Према посљедњим информацијама којима располажемо, надлежне службе Независног оператора система чине све да нормализују стање, а надам се да ће ово свима бити опомена да морамо интензивно радити на рјешавању питања која сам претходно поменуо”, закључио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана