Ђокић, Несл: Инвеститори заинтересовани за изградњу великих соларних и вјетроелектрана

Срна
Ђокић, Несл: Инвеститори заинтересовани за изградњу великих соларних и вјетроелектрана

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић информисао је данас представнике ЕБРД-а да је интерес инвеститора да улажу у пројекте у Српској изузетно велика, нарочито за изградњу великих соларних електрана, али и вјетроелектрана, чак и без могућности остваривања подстицаја кроз премију која би се остварила у поступку аукције.

На састанку Ђокића са директором ЕБРД-а за БиХ Мануелом Несл у Бањалуци наглашено је да фокус активности треба ставити на развој електропреносне мреже и њено финансирање како би се могли прикључити сви планирани објекти, а с обзиром на временски период за њену изградњу, саопштено је из ресорног министарства.


Учесници су се усагласили да је неопходно изнаћи и начин за финансирање развоја дистрибутивне мреже на подручју цијеле Републике, имајући у виду велики интерес купаца да обезбиједе електричну енергију за властите потребе /купци-произвођачи/.

Разговарано је и о осталим пројектима у области енергетике које би ЕБРД могао финансирати, а Ђокић је рекао да је опредјељење Владе да што је више могуће убрза реализацију планираних пројеката у овој години, са циљем све већег учешћа обновљивих извора енергије у укупној производњи електричне енергије.

Представници ЕБРД-а су рекли да веома поштују чињеницу да Република Српска жели да направи заокрет у том смислу и тиме буде активан и равноправан учесник у укупној европској енергетској политици.

На састанку је истакнуто да су пројекти на којима се до сада сарађивало дали подршку развоју енергетског сектора Републике Српске, те је исказана обострана спремност да се са партнерством настави и у будућем периоду.

Састанак је представљао наставак веома конструктивних преговора који су и раније вођени са овом финансијском институцијом, а тичу се конкретних модела и могућности реализације енергетских пројеката који користе обновљиве изворе енергије, провођење поступка аукција и друго, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана