Ђокић: Не смије бити дозвољена ревизија историје

Срна
Ђокић: Не смије бити дозвољена ревизија историје

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је да српски народ не смије да заборави своју историју, нити да дозволи било коме да врши њену ревизију.

- Највећи дио Другог свјетског рата био обиљежен на овим просторима попуњавањем партизанских јединица припадницима српског народа, али се тај број крајем рата повећавао и припадницима других народа - рекао је Ђокић данас новинарима на Бањ Брду код Бањалуке гдје је присуствовао обиљежавању Дана устанка народа у БиХ против фашизма у Другом свјетском рату.

Ђокић је рекао да је 27. јули 1941. године дубоко урезан у историју овог простора због чега се слави и обиљежава као изузетно важан догађај када је народ Крајине, доминантно насељене Србима, подигао устанак и супротставио се фашистичкој окупацији.

Он је рекао да је посљедњи Одбрамбено-отаџбински рат српског народа створио Републику Српску и да се према тој тековини треба односити са највећим поштовањем.

Коментаришући изградњу централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци, Ђокић је рекао да подржава идеју о изградњи, али да у вези тог питања не би требало да постоји спор, већ договор.

- Важно је и пожељно да се у вези овог питања окупимо сви, Град Бањалука и представници институција Републике Српске. Не могу да улазим сада у то да ли је постојећи пројекат најидеалније рјешење или није, то треба да оцјењују стручњаци - додао је Ђокић.

Ђокић је подсјетио да је идеја за изградњу овог спомен-обиљежја настала 2006. године, а да је 2010. године израђен пројекат на локацији Крајишке куће.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је новинарима да постоји ранија сагласност свих борачких удружења и институција власти Републике Српске о изградњи централног спомен-обиљежја погинулим борцима ВРС на локацији Крашовог паркинга у Бањалуци.

Станивуковић је рекао да очекује да ће камен-темељац за изградњу овог споменика бити положен почетком септембра ове године, док ће споменик бити изграђен до Видовдана идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана