Ђокић: Не постоји намјера да дође до повећања цијене електричне енергије

Срна
Ђокић: Не постоји намјера да дође до повећања цијене електричне енергије

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да не постоји намјера да у Српској дође до повећања цијене електричне енергије.


Ђокић је рекао да Влада у овом тренутку нема никакву намјеру да повећава цијену електричне енергије, али је истакао да грађани треба да схвате проблеме и да су трошкови одржавања производних погона из године у годину све већи.

Како каже, ситуацију додатно отежава и ако се деси нестабилна година као што је ова, па се енергија мора куповати на спољном тржишту по много већим цијенама.

"Ми ту разлику покривамо из текућег пословања `Електропривреде Републике Српске`. Тако да је питање цијене врло дискутабилно, како у овом тренутку, тако и у будућности. Да ли та цијена може да обезбиједи да производна предузећа могу да раде нормално и да изврше своје законом предвиђене обавезе. Тако да је то тема која нас чека у наредном периоду", рекао је Ђокић за портал "бањалука.нет".

Он је навео да сви морају да схвате проблеме и да се енергија не производи сама од себе.

Због бројних нестабилности на тржишту, Ђокић је навео да је Српска ушла у реализацију више пројеката, а у овом тренутку "Електропривреда" има закључено концесионих уговора за 680 киловати, од чега је више од 300 у области хидрологије.

"Граде се хидроелектране `Бук Бијела`, `Дабар` и `Бистрица`, али и у току су пројекти из области соларне енергије, гдје је закључено око 1.300 уговора, те пројекти вјетроенергије", навео је Ђокић.

Говорећи о арбитражама које је Република Српска изгубила у посљедњих годину дана, те опасности да изгуби још једну у Вашингтону, Ђокић каже да нема разлога за бригу.

"Та арбитража мирује и било би логично да буде окончана јер је већ створена обавеза арбитражом по истом основу и све се обавезе извршавају. Ту не видим страх да можемо доћи у проблем", каже Ђокић.

О арбитражи за Хидроелектрану на Врбасу каже да се ту води поступак у погледу односа према тој арбитражној одлуци који имају институције БиХ.

Ђокић је навео да то још није завршено јер питање које се поставља је кредибилност оних према којима се треба извршити та одлука, наводећи да је један од двојице тужилаца из Словеније и да је против једног проглашен стечај.

"То су људи који долазе из фирме која је у поступку, док су овдје нешто жељели да ураде, инвестирали 200.000 КМ и то је ревизорска кућа потврдила. Сад је тај међународни арбитражни суд пресудио у њихову корист. У тој арбитражи нису кориштени сви наши аргументи против тог тужиоца да он није био кредибилан да води тако велики пројекат", рекао је Ђокић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана