Ђокић, Кошарац: Српска одговорна у спровођењу енергетске политике ЕУ

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакли су да је Српске у легислативном погледу испунила све препоруке Европске енергетске заједнице, те показала и доказала опредијељеност да буде одговоран партнер у спровођењу енергетске политике ЕУ.

"Српска је до сада остварила велики и знатан напредак у погледу испуњавања европских норми и наставиће активно учешће у укупној европској енергетској политици, највише кроз реализацију пројеката у области обновљивих извора енергије", оцијенили су Ђокић и Кошарац на састанку у Бањалуци.

Они очекују да ће и Федерација БиХ интензивирати активности у погледу реализације преузетих међународних обавеза из Уговора о оснивању Енергетске заједнице. Ђокић и Кошарац су на састанку размијенили мишљење о стању у области енергетике Српске, пројектима који се реализују, као и пројекцијама за будући период, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

Они су изразили задовољство досадашњом успјешном сарадњом министарстава, те исказали спремност да је наставе и још више унаприједе. Кошарац је рекао да је испуњавање препорука Европске енергетске заједница препознато и квалификовано као врло успјешна активност надлежних институција у Републици Српској.

Кошарац и Ђокић размијенили су мишљења о недавно одржаном Самиту енергетике у Требињу, те констатовали да је овај регионални научни скуп получио добре резултате и препоруке значајне за развој енергетског сектора у Републици Српској и ФБиХ.

Саговорници су поздравили интензивирање инвестиција у обновљиве изворе енергије и опредијељеност ка примјени европских стандарда у области енергетике, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Истакнуто је да су надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ привржене имплементацији преузетих међународних обавеза из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, те Софијске декларације за западни Балкан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана