Ђокић: Изражен интерес за посебан споразум о сарадњи са Свердловском области

ГС
Ђокић: Изражен интерес за посебан споразум о сарадњи са Свердловском области

ЈЕКАТЕРИНБУРГ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да у Свердловској области, која је једна од најразвијенијих у Руској Федерацији, постоји изражен интерес за потписивање посебног споразума о сарадњи са Српском, која овакве документе већ има са руским областима Нижњег Новгорода и Санкт Петербурга.

Ђокић је истакао да је у Јекатеринбургу разговарао са министром међународних и спољнотрговинских веза Свердловске области Вјачеславом Јурјевичем Јарином о даљем унапређењу сарадње Републике Српске и Свердловске области, као и да му предстоји састанак са губернатором ове области Јевгенијем Кујвашевим.

"Ова област је једна од најразвијенијих у Русији и имају изузетно комплементарну привредну структуру према Републици Српској. То значи да би у наредном периоду, кроз различите видове повезивања предузећа, могли подићи економску активност на виши ниво и унаприједити наше односе", навео је Ђокић.

Он је рекао да је у Јекатеринбургу посјетио и сајам ИННОПРОМ који је окупио велики број излагача и на којем је видљив висок технолошки развој овог дијела свијета и држава које сарађују са Русијом.

"Ријеч је о изузетном сајму предузетништва не само уралског региона већ и шире. Уједињени Арапски Емирати су овогодишњи партнер сајма. За нас је важно да имамо такву комуникацију и сарадњу кроз коју ћемо усвајати и преносити знања у наш регион и да се повезујемо", нагласио је Ђокић.

Он је истакао да је разговарао и са представницима више компанија из сектора енергетике, индустрије, фирми које подстичу научни и технолошки развој са којима је могуће очекивати сарадњу од које би директну корист имала привреда Републике Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана