Ђокић: Енергетски развој кроз кориштење снаге воде, вјетра и сунца

Срна
Foto: Срна

НЕВЕСИЊЕ- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Невесињу да ће у наредних мјесец дана бити завршена процедура за добијање грађевинске дозволе за изградњу вјетроелектаране Гребак и оцијенио да овај пројекат отвара ново поглавље енергетског развоја Херцеговине, посебно општине Невесиње.

"Имајући у виду нове иницијативе за додјелу концесија и раније започете пројекте, као што су хидроелектрана Дабар, соларна електрана и вјетроелектрана Гребак, у наредних до пет година на овом подручју очекујемо реализовање пројеката који ће кориштењем воде, вјетра и сунца имати инсталисану снагу око 900 мегавата, што ће бити револуционарни заокрет у Невесињу и Републици Српској, посебно у Херцеговини", рекао је Ђокић.

Након разговора са начелником Невесиња Миленком Авдаловићем и са инвеститором вјетроелектране Гребак, Ђокић је истакао да се то постигло исправним размишљањем и упорним радом, уз велику подршку руководства локалне заједнице.

"Та подршка је непроцјењиво важна за овакве пројекте и доноси највеће бенефите општини Невесиње и њеним грађанима", оцијенио је Ђокић и најавио да ће Влада Републике Српске наставити да подстиче изградњу и развој енергетског сектора и на другим локацијама.

Према његовим ријечима, у Херцеговини се такви пројекти очекују у општинама Берковићи, Билећа, Невесиње, Љубиње и Гацко, што ће овим локалним заједницама осигурати нове и квалитетне приходе од концесионе накнаде која ће највећим дијелом остајати као приход општинских буџета.

"Тиме ћемо подстаћи шири друштвени развој ових општина и вјерујем да ће то охрабрити многе људе на останак у Херцговини", рекао је Ђокић.

Он је навео да се на данашњем састанку разговарало о рјешавању преосталих административних радњи које се морају реализовати до добијања грађевинске дозволе, а наредна фаза је рјешавање имовинско-правних питања, која је, према ријечима министра, увијек дуга и компликована и на коју је потрошено много времена.

"Констатовано је да смо сви заједно, Правобранилаштво и Геодетска управа Републике Српске, канцеларија замјеника правобраниоца у Требињу, геодетска служба општине Невесиње и инвеститор, привели те активности крају и очекујемо да све можемо завршити најдуже до мјесец дана", рекао је Ђокић.

Он је најавио да слиједи и потписивање Анекса три споразума који се односи на земљиште у власништву Републике Српске, што је при крају поступка.

Ђокић је нагласио значај пројекта вјетроелектране за Невесиње, оцјењујући да ће у великој мјери утицати на токове живота у овој општини у будућности.

Ђокић је навео да је након закључења овог уговора прије неколико година отворено ново поглавље енергетског развоја Херцеговине, посебно општине Невесиње.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић рекао је новинарима да је пројекат вјетроелектране Гребак од стратешког и виталног значаја за ову општину, као и други енергетски објекти који су већ започети, као што је хидроелектрана Дабар, или ће се започети, као соларни паркови.

Представник инвеститора Адмир Рахимић је истакао да су врло захвални на досадашњој подршци Владе Републике Српске и ресорног министарства, као и локалне заједнице, која траје од указивања повјерења и добијања концесије прије шест година.

Он је рекао да су у овај пројекат већ инвестрана значајна средства и изведени радови на два километра приступних путева, а у току су договори са добављачима најсавременије опреме и са банкама које ће пратити реализацију пројекта.

"Поносни што је овај пројекат био иницијатор за бројне енергетске пројекте који слиједе", рекао је Рахимић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана