Ђокић: Докапитализација Љубије је улагање, а не продаја

ГС
Foto: Архива

Докапитализација Рудника жељезне руде "Љубија" је улагање у предузеће а не продаја и она ће бити успјешно завршена када инвеститор уплати 50, 7 милиона марака на рачун Рудника, рекао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Приче да је то продаја природног богатства су празне приче а посебно изненађује јер долази од оних који су 2004. године потписали штетан уговор којим је РЖР био маргинализован, додаје Ђокић.

Говорећи о расту енергетске ефикасности и сталној борби против климатских промјена, навео је да је Република Српска одлучно кренула у процес енергетске стратегије.

Пројекције Међународне агенције за енергетику указују на 2,5 пута виши раст тражње за електричном енергијом до 2050. године, која ће бити задовољена прије свега из соларне енергије, енергије вјетра, хидроелектрана, нуклеарне енергије и природног гаса.

Стратегијом развоја енергетике осмишљен је развој енергетског сектора заснован на принципима одрживог развоја, ослањању на домаће ресурсе уз настојање укључивања обновљивих извора у што већој мјери за подмиривање властитих енергетских потреба, уз подстицање и увођење мјера енергетске ефикасности.

У Стратегији су обрађени сектори угља, нафте, гаса, електрична енергија, обновљиви извори енергије, енергетска ефикасност, топлотна енергија и друго у различитим сценаријима.

Осврнуо се и на поскупљења у Српској наводећи да до краја године неће бити повећања цијене електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана