Ђого за „Глас": Послодавци ће отпуштати раднике, јер неће моћи исплатити најављени минималац

Маријана Миљић Бјеловук
Ђого за „Глас": Послодавци ће отпуштати раднике, јер неће моћи исплатити најављени минималац

БАЊАЛУКА - Потребно је направити економску анализу по питању најаве могућег повећања најниже плате са 700 на 1.050 марака, а не радити све ад хок и на пречац – рекао је декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву марко Ђого.

Нагласио је да је је све изводљиво у случајевима када политика доноси одлуке. 

- У овом тренутку не видим квалитетне аргумента за повећање најниже плате на 1.050 марака. Сматрам да би то изазвало више штете него користи. Све је ово пребрзо предложено и није остављено довољно времена да се све то размотри - казао је Ђого. 

Нагласио је да ће, ако најаве од стране републичких званичника по питању повећања најнижих плата буду спроведе у дјело, поједини добити  радници на крају и добити веће плате. 

- То и јесте и замка. Неки ће бити задовољни. Али они који не буду задовољни ће имати значајне штете у смислу да ће остати без посла. Колико је то тренутно радника, тешко је процијенити?! Мислим да су они који имају плату испод 800 марака у угроженој категорији, односно да ће их послодавци прије отпустити него повећати плате на износ који се спомиње – закључио је Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана