Дјевојчице и дјечаци с интелектуалним тешкоћама корак ближе своме циљу

Милијана Латиновић
Дјевојчице и дјечаци с интелектуалним тешкоћама корак ближе своме циљу

БАЊАЛУКА - Дјевојчице и дјечаци с интелектуалним тешкоћама широм Републике Српске све су ближе остварењу сна да са вршњацима стижу на третмане, радионице или излете, јер идуће седмице у њихова удружења стиже првих пет возила за које је новац сакупљен у хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”.

Рекла је то за “Глас Српске” предсједница Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС (МеНеРаЛи) Татјана Спасојевић, додавши да је ријеч о “кеди” возилима, пет плус један, те да ће у недјељу на Управном одбору бити прецизирано која удружења прва добијају возила.

- Напокон ће бити доступне све услуге корисницима у општинама којима та возила буду додијељена. Удружења ће моћи много боље да се организују у складу са потребама корисника, било да је ријеч о одласку на третмане, дневно збрињавање или неке друге активности - казала је Спасојевићева.

Ово је тек почетак, јер у наредном периоду, додаје, предстоји набавка комби возила.

- Прикупљамо понуде, међутим, од појаве вируса корона, до сукоба у Украјини, ситуација у аутомобилској индустрији је веома тешка и немогуће је доћи до таквих возила. У земљама бивше Југославије, Италији или Мађарској не може се наћи на стању један комби са осам плус један сједишта. Вјерујем да ћемо успјети да обезбиједимо и комбије, али ће се сигурно чекати неко вријеме - рекла је Спасојевићева.

У хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”, 12. по реду, која је одржана у децембру прошле године, сакупљено је нешто више од 690.000 марака за куповину возила за потребе удружења која окупљају дјецу са интелектуалним тешкоћама.

Прва хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” одржана је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а потом за малишане са потешкоћама у развоју, дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један и дјецу са аутизмом. Захваљујући новцу сакупљеном у овој акцији изграђена је Родитељска кућа у Бањалуци, обезбијеђена помоћ за дјецу са ријетким генетским обољењима, основан Центар за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, те основан Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. Хумана срца куцала су и за дјецу са потешкоћама покрета, за оснивање дневних центара у Требињу и Бањалуци, те оснивање прве Банке хуманог млијека.

Идеја

Идеја за куповину возила потекла је од савеза МеНеРаЛи како би се корисницима удружења олакшао приступ коришћењу услуга попут дневног збрињавања, школовања, радно-окупационих радионица, спортских и културних активности. Осим тога, циљ је и да се дјеци с интелектуалним тешкоћама омогући већа укљученост у друштвени живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана