Дјед Мраз поново непожељан у Сарајеву

Милијана Латиновић
Дјед Мраз поново непожељан у Сарајеву

Сарајево - Дио родитеља чија дјеца похађају вртић "Дјеца Сарајева" у Сарајеву не желе да њихови малишани са вршњацима прослављају Нову годину у вртићу и да приме пакетић од Дједа Мраза.

Дјед Мраз је непожељан гост у појединим установама у Сарајеву још од 2008. године када су га истјерале васпитачице из једног од вртића. Да се од тада ништа није промијенило свједочи иницијатива неколицине родитеља да дјецу која желе да приме поклоне од Дједа Мраза треба тај дан да буду измјештена из вртића и школа.

- Неки родитељи не желе да им дијете прими поклоне од Дједа Мраза. ОК. Но, то није све. Предлажу да сад ни ми не славимо унутар вртића, током радног дана, да се њихова дјеца не би осјећала усамљено и дискриминисано док чекају да наша дјеца ваљда блудниче са Дједа Мразом. Славили смо откако знам за себе. Шта сад треба да се кријем? Не дам вам Нову годину, ни Дједа Мраза, ни дјечију радост. Не дам и тачка - написала је на свом "Фејсбук" профилу Емела Бурџовић, чије дијете похађа вртић "Дјеца Сарајева".

Њен статус је изазвао лавину коментара на друштвеним мрежама, а углавном је наишао на подршку.

- Ја сам уз Дједа Мраза одрастао. Нити ми ко може забранити да одгајам своје дијете како хоћу, нити ми ко може наметати ислам какав ја не познајем, а одрастао сам и уз њега. Док год мом дјетету осмијех на лице ставља он је добар дједа - гласио је један од коментара.

У јавној установи "Дјеца Сарајева" јуче су казали да је директор на службеном путу и да нема телефон.

Директор Центра за културу дијалога у Сарајеву Сања Влаисављевић рекла је да би захтјев родитеља који не желе да им дијете прима пакетиће у вртићу можда био и оправдан да се у овој и свим другим установама не обиљежава, попут каквог државног празника, Бајрам и не дијеле бајрамски пакетићи.

- Шта у том случају раде дјеца Пере, Кате, Марка и свих оних који не обиљежавају Бајрам? Гдје они да оставе дијете за Бајрам ако случајно раде код приватника, јер вртић не ради? Да ли њихова дјеца треба да уважавају идеју мултикултуралности и обиљежавају Бајрам као њихов празник - запитала је Влаисављевићева.

Фетва

Исламска заједница БиХ је 2010. године непосредно пред новогодишње празнике издала фетву у којој се наводи да Дједа Мраз није познат и признат у традицији Бошњака те да се нарочито бошњачкој дјеци тај хришћански симбол покушава потурити као неутралан лик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана