Дјеца у зачараном кругу: За три мјесеца евидентирано 45 случајева малољетничког криминала

Данијела Бајић
Дјеца у зачараном кругу: За три мјесеца евидентирано 45 случајева малољетничког криминала

БАЊАЛУКА - Да ступце црне хронике готово свакодневно испуњавају и вијести о малољетним делинквентима свједоче подаци полиције према којима је за три мјесеца ове године у Републици Српској 45 малољетника починила неко кривично дјело, што је за 12 више у односу на исти период прошле године.

Подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС показују да су у првом кварталу ове године малољетници извршили 36 кривичних дјела, од чега је 35 општег криминалитета, док се једно односи на злоупотребу опојних дрога.

- У прва три мјесеца прошле године 33 малољетника су извршила 25 кривичних дјела. Од укупног броја кривичних дјела, која су починили малољетници, 24 су општег криминалитета, док се једно односило на злоупотребу опојних дрога - показали су подаци МУП-а.

Психолог у Медицинској школи у Бањалуци Весна Кондић Валентић рекла је за “Глас Српске” да су сви заказали, од породице, школе, система, масовних медија, па до самог друштва.

- Просто негдје губимо компас, јер ниједан малољетник не постаје делинквент тек онако. Иза свега тога стоји дуготрајна трпња која најчешће полази из породице или школе, заправо свих тих друштвених сегмената у којима се дијете креће - казала је Кондић Валентић.

Оно што је примјетно у посљедњих петнаестак година, како је истакла Кондић Валентић која годинама ради у просвјети, је да се родитељи отуђују од школе.

- Родитељи све мање имају потребу да долазе на родитељске састанке. Имамо ситуације да дијете четири године иде у школу, а да за тај период родитељи ниједном нису дошли у школу да се информишу. Очигледно да немамо повјерења једни у друге. Родитељи губе повјерење у школе, а с друге стране, школе немају ослонац у родитељима да на заједнички начин утичемо на дјецу. И то је просто један зачарани круг чија је колатерална штета, наравно, дијете - рекла је Кондић Валентић.

Додала је да је све то продукт оног што живимо 30 година и сад то долази на наплату.

Социолог Ведран Француз каже да је малољетничка делинквенција саставни дио сваког друштва, али да тај проблем у посљедње вријеме постаје све већи.

- Постоје озбиљни узроци, а још страшније посљедице, које упозоравају све факторе у друштву да се реагује и препозна озбиљност овог проблема. Један од узрока је отворено друштво, које нема систем вриједности, посебно кад су у питању дјеца и млади који нису у стању да препознају шта је добро, а шта није - казао је Француз.

Додао је да свему овоме много доприносе друштвене мреже и медији гдје су поједини програми, који већином долазе из других земаља,  популаризовани.

- Оно чега треба да будемо свјесни јесте да контролишемо слободно вријеме нашег дјетета - рекао је Француз, додајући да је породица та која има најважнију улогу у свему томе.

Финансије

Ведран Француз каже да су неки од фактора који утичу на повећање малољетничке делинквенције финансије и криза.

Према његовим ријечима, дошло је до поскупљења, а плате су и даље ниске и све се то одражава на младе људе који желе неке ствари, а родитељи често нису у могућности да им то приуште па се окрећу крађама и насиљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана