Ђаковић: Изложба “Култура на фронту” шири знање о историји настанка Српске

Срна
Ђаковић: Изложба “Култура на фронту” шири знање о историји настанка Српске

БАНЈАЛУКА - Култура Републике Српске у периоду од 1992. до 1995. године” доприноси ширењу знања о историји настанка Српске и о томе шта се дешавало српском народу у том периоду, што је од великог значаја за будуће генерације, рекла је помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Ђаковићева је прије отварања изложбе у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци рекла да ова изложба свједочи о периоду ратног страдања на овим просторима, као и ономе што се дешавало у области културе.

“Рекли бисмо да су ратна страдања и култура неспојиви, али заправо није тако, јер нема тог рата и страхоте које могу да зауставе исконску потребу човјека за стварањем”, рекла је Ђаковићева.

Она је додала да изложба свједочи и о томе колико је српски народ, реализујући културне садржаје и активности у вријеме рата и највећих страхота, чувао свој идентитет, али истовремено и гајио наду у бољу будућност.

Један од аутора изложбе Сузана Пешевић Стојановић рекла је да посјетиоци могу да виде све културне манифестације које су приказиване од 1992. до 1995. године.

“Представили смо и рад институција културе, како републичких, тако и локалних, а потрудили смо се да обухватимо и појединачне умјетнике и појединачне културне догађаје”, појаснила је Стојановићева.

Осим Стојановићеве, аутор изложбе је Милијана Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана