Ђајић: Усавршавање медицинског особља приоритет

Срна
Ђајић: Усавршавање медицинског особља приоритет

БАНЈАЛУКА - Генерални директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Владо Ђајић рекао је да ова здравствена установа, осим градње савременог објекта и набавке најсавременије опреме, тежиште даје на едукацију кадра, истичући да је то најбитније.

Он је у изјави за новинаре истакао да унапређење рада и пословања УКЦ-а Републике Српске, те континуирана едукација и усавршавање медицинског особља остају приоритет пословодства УКЦ-а.

“Данас проширујемо сарадњу наше здравствене установе са свјетским стручњацима који ће овђе долазити да едукују наше љекаре, а истовремено да лијече наше пацијенте”, рекао је Ђајић.

Он је додао да ће истовремено бити настављена едукација кадра УКЦ-а у здравственим установама Србије.

Како би пацијентима пружио што боље здравствене услуге, УКЦ Српске је успоставио сарадњу са још два врхунска стручњака из Србије - директором Универзитетске ђечије клинике “Тиршова” у Београду Синишом Дучићем, који је ђечији хирург и супспецијалиста ђечије ортопедије, те интервентним радиологом из Неурохируршке клинике УКЦ-а Србије Иваном Вукашиновићем.

Дучић је захвалио генералном директору УКЦ-а Српске за позив, дочек и добре планове за будућу сарадњу.

Он је рекао да је са колегом Вукашиновићем имао прилику да види УКЦ, како се гради, како изгледају операционе сале и истакао да су апсолутно импресионирани.

“Ја нисам био у бољим операционим салама него што су ове овде ваше”, додао је Дучић.

Он је рекао да сарадња између Универзитетске ђечије клинике и УКЦ-а Републике Српске постоји већ годинама, преко младих љекара, а и специјализаната који долазе и са којима су у свакодневном контакту.

“То је интерактивна сарадња, и ми и они смо врло задовољни сарадњом. Имате одличне младе лекаре”, нагласио је Дучић.

Он је рекао да је идеја састанка да почну да долазе колеге са Дечије клинике за одређене области, те да се настави пракса да неки пацијенти буду оперисани у Бањалуци, што је много лакше и за пацијенте и њихове родитеље.

“Корист је обострана, поред пацијената корист ће имати и лекари који раде у Бањалуци који ће имати прилику да се едукују у свом граду”, истакао је Дучић.

Вукашиновић је навео да на Неурохируршкој клиници УКЦ-а Србије дуго времена лијече пацијенте из Српске и да је сарадња добра.

“Ово је прилика да почнемо да радимо и код вас ове комплексне захвате на исхемијским можданим ударима. Едукација је комплексна и дуготрајна, али је то дугорочни план који директор УКЦ-а Српске има”, рекао је Вукашиновић.

Он је истакао да УКЦ Српске има све услове и модерне ангио-сале и материјал.

Вишегодишњи сарадник УКЦ-а Српске, директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије “Др Вукан Чупић” специјалиста ђечије хирургије Радоје Симић рекао је да већ три године сарађује са колегама са УКЦ-а Републике Српске захваљујући директору УКЦ-а Влади Ђајићу и његовим организационим и стручним способностима да води ову установу, истичући да установу не чине само зидови и опрема, већ људи.

“Генерални директор УКЦ-а Републике Српске улаже много у људе, у едукацију, у радну дисиплину и увођење нових метода лечења и испитањама и по томе је један од водећих стручњака, односно организатора и менаџера у региону”, нагласио је Симић.

Он је додао да сарадња иде у два правца.

“Није само да ми дођемо и урадимо, него едукујемо, асистирамо, образујемо држећи предавања и колеге које дођу у Београд су увек добродошле и имају исти статус као и специјализанти наше установе. Наставићемо ову сарадњу, подржаваћемо једни друге да будемо бољи, учити и ми од бољих и од оних нама равних да медицина Републике Српске и Србије буде најбоља, прва у региону , а у неким областима и мало шире на европском нивоу”, рекао је Симић.

Директор Универзитетске дечије клинике “Тиршова” у Београду Синиша Дучић одржао је данас у УКЦ-у Српске предавање о теми “Бол у куку код ђеце”, док је интервентни радиолог из Неурохируршке клинике Универзитетског клиничког центра Србије Иван Вукашиновић одржао предавање о теми “Механичка тромбектомија код исхемијских можданих удара и остале неуроинтервенције”.

Предавања су намијењена педијатрима, ђечијим хирурзима, ортопедима, неуролозима, неурохирурзима, интернистима, радиолозима и физијатрима.

Из УКЦ-а Српске су навели да је директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије “Др Вукан Чупић” Радоје Симић јуче извео једну операцију са специјалистом ђечије хирургије УКЦ-а Александром Брковићем код ђетета са уређеним аномалијама на лицу, док је данас са тимом љекара са максилофацијалне хирургије УКЦ-а извео још три оперативна захвата код ђеце са овим аномалијама.
/крај/бв/да/фотоЕнтер

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана