Ђајић: УКЦ - један од највећих интернационалних медицинских центара у БиХ

Срна
Ђајић: УКЦ - један од највећих интернационалних медицинских центара у БиХ

БАЊАЛУКА - Директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци Владо Ђајић рекао је да боравак у УКЦ-у онколошких хирурга из Онкоцентра из Санкт Петербурга показује да је УКЦ једна од највећих интернационалних здравствених институција у БиХ.

"Тренутно је више од 30 љекара из УКЦ-а на едукацији у иностранству, а протеклих дана у УКЦ-у боравили су еминентни стручњаци из Русије ради размјене искустава и усвајања нових знања", рекао је Ђајић данас новинарима.

Он је навео да је опредјељење руководства УКЦ-а, осим изградње објекта, набавка најсавременије медицинске опреме, едукација кадра.

"Нећемо стати на томе, даћемо све од себе да УКЦ буде још бољи и да буде једна од најпрестижнијих здравствених установа у региону", истакао је Ђајић.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, Ђајић је навео да је евидентан пораст броја заражених вирусом корона не само у Српској, већ и у свијету.

"УКЦ се припремио, сви пацијенти су збринути, радимо редовно тестирање, третман. Очекујемо још већи талас и надамо се да неће бити много пацијената са тешком клиничком сликом будући да је доста вакцинисаних или оних који су пребољели ковид", навео је Ђајић.

Онколошки хирург, специјалиста за туморе врата и главе из Санкт Петербурга Марија Магомедовна Исмаилова рекла је новинарима да се наставља блиска сарадња Онкоцентра из Санкт Петербурга и УКЦ-а Републике Српске која траје од 2018. године.

Она је изразила захвалност руководству УКЦ-а Републике Српске за размјену искустава и хируршких знања, додајући да очекују посјету делегације медицинских радника УКЦ-а Онкоцентру у Санкт Петербургу.

"Предстоји нам размјена топлих односа наших народа и стечених искустава клиничких центара", истакла је Исмаилова, која је у УКЦ-у боравила са медицинском сестром - анестетичаром Лидијом Владимировном Осиповом у оквиру Споразума о сарадњи са Онкоцентром из Санкт Петербурга.

Гошће из Русије учествовале су у едукативним радионицама, чиме се наставља континуирана медицинска едукација и међународна сарадња двије здравствене установе, као и размјена искустава у дијагностиковању, лијечењу и хируршком збрињавању онколошких обољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана