Ђајић: Сви знају од чега је вакцина, а не знају шта свакодневно једу

ГС
Ђајић: Сви знају од чега је вакцина, а не знају шта свакодневно једу

БАЊАЛУКА - Иза нас је двије године доброг рада Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске, истакао је генерални директор ове здравствене установе Владо Ђајић, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

- Двије године здравство, па тако и Република Српска бори се са вирусом корона. То је борба са страхом, смртима, трагедијама породица, и све смо то прошли - рекао је Ђајић.

Ђајић је још једном позвао становништво да се вакцинише.

- Апелујем да се становништво вакцинише. Имамо довољан број вакцина, оне пропадају, а становништво умире од вируса корона. Боли ме као здравственог радника то што сви „знају“ од чега је вакцина, а не знају шта свакодневно једу. Без вакцине неће стати ова пошаст - поручио је Ђајић.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске још једном се дотакао и кисеоника који користи УКЦ.

- Огорчени смо на све оне који су пуштали причу о томе да ли је кисеоник медицински или не. Због наших становника нећемо одустати да ова институција буде најбоља у региону - закључио је Ђајић.

Главни техничар Ургентног центра УКЦ-а Републике Српске Ранко Палачковић истиче да је систем успио да одговори задатку.

- Без добре организације тешко је постићи добре резултате. Има ли смо сву опрему, заштитна одјела, тестове, све оно што је неопходно да би функционисали на високом нивоу - нагласио је Палачковић.

Палачковић се дотакао и бројева у пандемији.

- Ми смо на почетку, када је отворен УКЦ 2018. године имали 4.500 пацијената, а у ковиду у просјеку имамо 7.000. Само у јануару смо имали 8.200 пацијената. Јесмо уморни, али вјерујем да смо близу коначне побједе. Морам да кажем да ми је протекли мјесец био најтежи у животу, јер омрикон је покосио многе. Наши пацијенти су имали све оно што би имали у било којем здравственом центру у свијету - поручио је Палачковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана