Ђајић: УКЦ способан и за веома тешке операције срца

Срна
Ђајић: УКЦ способан и за веома тешке операције срца

БАЊАЛУКА - Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске, поред хладних операција, успјешно ради и отворене веома тешке повреде срца, што доказује спасен живот пацијента са напукнућем десне срчане преткоморе, изјавио је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Ђајић је рекао да су захваљујући одговорном руковођењу набавили најсавременије медицинске апарате, омогућили стручне едукације медицинског кадра, изградили модерне операционе сале и да је све то утицало да буде спасен још један људски живот.

Он је изразио задовољство што може да каже да је остварио оно што је планирао, а да је у свему имао и подршку руководства Републике Српске и колега из Србије.

Начелник Кардиохиругије УКЦ-а Српске Никола Шобот појаснио је да је ријеч о пацијенту са повредом срца, гдје је дошло до кидања десне преткоморе.

- Овакви случајеви се не дешавају често и веома су захтјевни. Управо овакви пацијенти су најбољи резултат нашег рада. Уз завидан степен организације и комуникације са другим клиникама остварили смо наше резултате, а то су спасени људски животи - рекао је Шобот.

Он је напоменуо да све то не би било могуће без подршке Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Института за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица.

- До сада имамо 300 успјешно оперисаних пацијената. Врхунски кадар и врхунска опрема доприносе оваквим резултатима, те је ово само још један додатни мотив да наставимо даље да развијамо Кардиохирургију УКЦ-а Републике Српске - каже Шобот.

Начелник Клинике за торакалну хирургију Марко Кантар рекао је да је овај случај најбољи показатељ како се добрим тимским радом остварују успјешни резултати.

- Резултат је пацијент доброг општег стања, а све то захваљујући брзим и ефикасним одлукама, као и реакцији цијелог тима љекара са неколико клиника - рекао је Кантар.

Доктор Миодраг Перић из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње каже да се повреда ове врсте ријетко дешава, те је истакао значај ове клинике за цијелу Републику Српску.

- За 41 годину, колико радим у Институту, био је један случај повреде срца, која је успјешно санирана. Оно што је битно у овом случају је да су колеге на вријеме и тачно препознале о чему се ради, те коректно и изванредно хируршки томе пришли и омогућили да се ефикасно збрине - рекао је Перић и истакао значај Кардиохирургије УКЦ-а за Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана