Ђајић: Особама са Дауновим синдромом омогућена адекватна дентална терапија

Срна
Ђајић: Особама са Дауновим синдромом омогућена адекватна дентална терапија

БАЊАЛУКА - На Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци омогућено је да особе са Дауновим синдромом добију адекватну денталну терапија коју не могу имати код стоматолога и љекара у домовима здравља, рекао је данас Срни генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Он је истакао да је у УКЦ-у започет пројекат "Денталним здрављем до квалитетнијег осмијеха код особа са Дуновим синдромом" гдје је максилофацијална хирургија, у сарадњи са Клиником за анестезију, омогућила члановима Центра за социјалну рехабилитацију особа са инвалидитетом "Даун синдром центар" Бањалука поправке.

Ђајић је истакао да је веома тешко санирати зубе лицима са овим синдромом без опште анестезије. "На располагању смо ако буде потребе за рад протетике. Радује ме ентузијазам мојих колега љекара и сестара који све раде са великом љубављу, а истовремено данашња конференција о значају денталног здравља код особа са Дуновим синдромом је организована како би се дала подршка родитељима дјеце са овим синдромом", рекао је Ђајић.

Он је додао да је данас договорено да се дјеца са Дуновим синдромом из других градова и општина окупе око "Даун синдром центара" како би им омогућили бољи живот.

"Трудимо се да та дјеца прођу и планину и море, да се друже, пјевају, глуме и то је велики допринос да им уљепшамо живот", рекао је Ђајић, који је амбасадор особа са Дауновим сyндромом. Он је рекао да су дјеца са Дауновим синдромом захваљујући овом центру у Бањалуци обишла градове од Русије, Аустрије, Грчке.

Ђајић је навео да су врата УКЦ-а отворена свим становницима Републике Српске, нарочито особама са посебним потребама и из "Даун синдром центара" Бањалука.

Директор "Даун синдром центра" Зоран Јелић рекао је Срни да је завршен први дио пројекта којим је обухваћено 12 особа које су прошле оперативне захвате на максилофацијалној хирургији УКЦ-а.

Јелић је навео да ће пројекат бити настављен укључивањем особа са Дауновим синдромом из свих градова Републике Српске, те да се у другом дијелу, а има их четири, обухваћене особе из Прњавора, Кнежева, Пала, Добоја и Теслића. "Особе са Дауновим синдромом имају проблема са денталним здрављем, овим пројектом се то рјешава тако што се након прегледа закаже хируршка интервенција. Под општом анестезијом љекари специјалисти ријеше комплет проблем свих зуба и уста", појаснио је Јелић.

Он је рекао да је пројекат "Денталним здрављем до квалитетнијег осмијеха код особа са Дуновим синдромом" покренут под покровитељством Ђајића, а да су првим дијелом обухваћене особе из Лакташа, Котор Вароши, Бањалуке и Челинца. Јелић је истакао важност оснаживања породице, нагласивши да је потребно родитеље дјеце са Дуновим синдромом едуковати, вратити им самопоуздање. "Потребно је јачати родитеље и њих едуковати како би били спремни за борбу против стигме и своју дјецу оснаживати", истакао је Јелић, који је и сам родитељ дјетета са Дуновим синдромом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана