Ђајић: Омогућити још квалитетније лијечење обољелих од мултипле склерозе

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић рекао је данас да са својим колегама жели да пронађе могућност још бољег и квалитетнијег лијечења обољелих од мултипле склерозе.

"Данас сам дошао да подржим обољеле и као директор највеће здравствене установе у Републици Српској, али и као специјалиста неуролог. Заједно смо радили много, али сматрамо да може и боље и обећавам да ћемо учинити све да обољели од ове болести у Српској имају третман као обољели у много развијенијим земљама", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци, гдје је Удружење мултипле склерозе Републике Српске уз подршку УКЦ-а обиљежило 30. мај - Свјетски дан мултипле склерозе.

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе Српске Мирослав Вукомановић каже да се обољели од те болести, којих је више од 2.000, сусрећу са бројним проблемима, првенствено када је ријеч о лијековима, те са дискриминацијом оних који не могу да остваре своја права у смислу увећаног радног стажа.

"На годишњем нивоу особе обољеле од мултипле склерозе имају право на три мјесеца, међутим многи то још нису остварили", рекао је Вукомановић.

Он је истакао и да град Бањалука "успорава и кочи", када је ријеч о праву на туђу његу и помоћ, док је у другим градовима и општине као што су Лакташи, Србац, Брод Бијељина то много лакше остварити.

Он је навео да се Удружењу доста људи јавља за финансијску помоћ због ниских примања, те додао да је то тешко јер је помоћ Града Бањалука минимална и износи свега 800 КМ годишње.

Према његовим ријечима, старосна граница обољелих била је 20 гоодина, али данас од ове болести све више обољевају и дјеца од 12 до 15 година.

Доктор у УКЦ-у Тања Грбић рекла је да је вирус корона нешто што је код лица која имају склоност да оболе од мултипле склерозе у одређеном тренутку физичке исцрпљености или стреса може бити окидач за "прву епизоду" болести.

Она је оцијенила да је веома важно да обољели од мултипле склерозе имају обезбијеђњену терапију и нагласила да током пандемије нико од пацијената није остао без лијека.

Обиљежавањем Свјетског дана борбе против мултипле склерозе удружење из Српске жели да скрене пажњу јавности на обољеле од ове тешке болести и на њихов положај у друштву.

Свјетски дан мултипле склерозе се обиљежава широм свијета да би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих, правовременим почетком лијечења одмах након дијагностиковања болести јер се раним почетком лијечења остварују најбољи резултати за пацијенте.

Циљ обиљежавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународном нивоу који учествовањем у догађајима и активностима подижу свијест о мултипле склерози као глобалном проблему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана