Ђајић: Очекујемо скоро пуштање у рад кардиохирургије

Срна
Ђајић: Очекујемо скоро пуштање у рад кардиохирургије

БАЊАЛУКА - Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да ће пројекат Кардиохирургије означити нову еру модернизације и побољшања квалитета здравствених услуга.

Ђајић је у интервјуу Срни навео да је завршен пројекат Кардиохирургије, која је у власништву УКЦ-а, и очекује се да ће ускоро бити и пуштена у рад.

“Одјељење се састоји од четири операционе сале /грудна, васкуларна и двије кардиохируршке сале/, те свих потребних пратећих амбуланти и простора за припрему и опоравак пацијената. Интензивна њега броји шест кревета, а Одјељење 13 кревета”, рекао је Ђајић.

Према његовим ријечима, пацијенти из Српске неће више морати да одлазе у иностранство гдје су дугачке листе чекања како би били подвргнути сложеним оперативним захватима из ове области, него ће то моћи обавити овдје.

“Самим тим смањиће се трошкови Фонда здравственог осигурања, као и трошкови породица пацијената”, навео је Ђајић.

Паприковац - модерно “медицинско брдо”

Он је истакао да ће локација Паприковац постати модерно “медицинско брдо”, гдје ће пацијенти на једном месту имати сву потребну здравствену заштиту.

“Градимо и објекат за пружање здравствене заштите обољелима од малигних болести који ће бити најмодерније опремљен. У саставу тог објекта биће и 50 кревета за палијативну његу оних пацијената који су у терминалној фази болести, што је најхуманија одлука нас и Владе Српске”, нагласио је Ђајић.

Он је навео да се гради нова Клиника за психијатрију, те да је у наредном периоду планирана изградња и реконструкција Техничко-економског блока.

“Планирамо да реконструишемо зграду Матернитета у којој се налазе Клиника за гинекологију и акушерство, Педијатрија и Дјечија хирургија, а наравно реконструисаће се и зграда Клинике за инфективне болести. У оквиру овог комплекса планирана је изградња Медицинског факултета и Медицинске школе”, истакао је Ђајић.

Он додаје да је у току и градња саобраћајног комплекса са 2.300 паркинг- мјеста, укључујући 184 паркинг-мјеста за лица са инвалидитетом.

Сарадња са еминентним стручњацима и едукација домаћег кадра у иностранству

Ђајић каже да је у посљедњих пет година у УКЦ Републике Српске запослено 1.165 медицинских радника, од чега 323 љекара и 842 медицинске сестре и техничара, те да је прије неколико дана додијељено рекордних 78 специјализација, што нико до сада није урадио.

Он је истакао да су у односу на 2017. годину чак за 2,7 пута повећана издвајања за усавршавање кадра.

Ђајић је навео да је успостављена континуирана сарадњу са стручњацима широм свијета, те запослени УКЦ-а имају прилику да едукације иду у свјетске референтне здравствене центре као што је “АКХ” Беч и Клинички центар Љубљана, Онкоцентар у Санкт Петербургу.

“Такође, еминентни стручњаци попут Диега Гонзалеза, др Владимира Којовића, руских врхунских хирурга долазе код нас да едукују наше љекаре”, рекао је Ђајић и додао да је од 2019. године до данас УКЦ увео 142 нове услуге.


Период пандемије - најтежи и најзахтјевнији

Генерални директор УКЦ-а сматра да је период пандемије вируса корона био најтежи и најзахтјевнији период у професионалном смислу.

Навео је податак да је за двије године у УКЦ-у болнички лијечено више од 12.000 ковид пацијената, а да је само у прошлој години било више од 1.500 пацијената на респираторној подршци.

Ђајић је подсјетио да је прије пет година, када је преузео дужност генералног директора УКЦ-а, затекао веома лоше финансијско стање у овој здравственој установи и да је приоритет био да финансијски стабилизује установу.

Он је навео да УКЦ, захваљујући подршци Владе Српске, у посљедње три године послује позитивно.

“До 2017. године губитак у пословању прелазио је 20 милиона КМ. Након пет година неплаћања, од марта 2017. године редовно се исплаћују плате са доприносима радницима, а у мају 2018. године донесена је одлука и о исплати мјесечне накнаде за превоз, без обзира на мјесто пребивалишта”, подсјетио је Ђајић.

Он је навео да је домаћинским приступом према установи унапријеђено пословање и повећани приходи од пружених услуга за 65 до 67 одсто, док је бруто плата повећана за 17 одсто у односу на 2017. годину.

“Сва дуговања која УКЦ има су из претходног периода, односно прије него што сам дошао на мјесто генералног директора. Сви поменути подаци показују колико је труда и рада уложено да би се постигли овакви резултати, посебно када узмете у обзир колико смо имали неповољну полазну тачку”, додао је Ђајић.

Ђајић се осврнуо и на такозвану аферу “кисеоник” за коју је рекао да је већ свима јасно да је ријеч о политичкој манипулацији како би се дестабилизовала највећа здравствена установа и како би се минимизирало све што је урађено до сада.

“Мени најпоразније јесте сазнање да је неко у стању да се игра и манипулише са страхом наших грађана зарад политичких амбиција. Као што смо свјесни наших постигнућа и успјеха, тако смо и свјесни гдје треба да поправимо тренутно стање. Приступати озбиљним стварима сензационалистички је крајње недопустиво и непристојно”, сматра Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана