Ђајић: Обезбјеђујемо све боље услове за породиље и бебе

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У бањалучком породилишту годишње се обави до 3.200 порода, а генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Владо Ђајић истакао је данас да чине све да обезбиједе што боље услове за породиље и новорођенчад, као и за рад бабица.

Поводом Међународног дана бабица, Ђајић је навео да је циљ УКЦ-а да дорбо обучи бабице, а истовремено да скрене пажњу колико је важан коректан и фин однос према пацијентима. "Захвалан сам бабицама за све што раде за наше породиље и беба и свакодневно добијам похвале за њихов рад.

То је посебна професија, јер оне су те које свакодневно гледају рађање новог живота, али то је и веома одговоран посао, јер и од њиховог рада зависи ток порода", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Ђајић је подсјетио да је УКЦ потписао уговор и да се креће у реконструкцију Клинике за гинекологију и акушерство. "Санираћемо подове и мокре чворове, а да није било пандемије сигурно би реконструисали комплетну клинику.

Правимо план за почетак вјештачке оплодње у УКЦ-у, а истовремено су у току радови на првој банци хуманог млијека у Републици Српској и рјешавања поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести", истакао је Ђајић.

Бабица Милијана Макивић, која у УКЦ-у ради 32 године, навела је да је ова професија лијепа и одговорна, јер присуствовати најљепшем догађају у животу мајке и помоћи у томе је најљепше на свијету. "Наше породилиште задовољава свјетске стандарде, тако је и опремљено. Имамо пет порођајних сала.

Породилиште је уско везано за операциону салу и за Одјељење интензивне његе, јер се сви породи не заврше природним питем, него и царским редом", напоменула је Макивићева.

Она је навела да је свака породиља под интензивним надзором љекара, акушера и обучене бабице, као и да у бањалучком породилишту раде четири љекара специјалисте, пет љекара специјализаната и 14 едукованих бабица. Бабица Драгана Башић 16 година ради у Клиници за гинекологију и акушерсвтво, од чега осам година у породилишту. "Бабица је једно од најљепших занимања, емотивно, али и јако одговорно.

Нема ништа љепше од тога да будете присутни када мајка први пут у наручје узме своје нворођенче", нагласила је Башићева. Она је додала да бабице морају бити спремне за све ситуације које вријеме доноси, што су на најбољи начин показали приликом пандемије, када је успјешно порођено више од 80 породиља обољелих од ковида 19.

"Наш циљ је да свака породиља из УКЦ изађе задовољна и са осмијехом на лицу", рекла је Башићева. Бабице у УКЦ-у похвалила је и млада породиља Добрила Кнежевић, која је истакла да су јој породи у бањалучком породилишту прошли без икаквих проблема и замјерки, те да су јој бабице помогле да кроз ово искуство прође што лакше и безбрижније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана