Ђајић: Мождани удар једно од најтежих обољења савременог човјека

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Срске Владо Ђајић изјавио је да је мождани удар једно од најтежих обољења савременог човјека и најчешћи узрок смртности, те стварања инвалидитета.

Ђајић је, поводом обиљежавања 29. октобра - Свјетског дана борбе против можданог удара, поручио да се добром превенцијом може спријечити 50 одсто настанка ове болести.

"А то је ултразвучно испитивање крвних судова врата и главе и избјегавање добро познатих фактора ризика за настанак можданог удара", рекао је Ђајић новинарима на Тргу Крајине у Бањалуци, гдје су Клиника за неурологију и Републичко удружење неуролога организовали бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви за заинтересоване грађане.

Према његовим ријечима, важно је препознати знакове можданог удара због чега је кључно да пацијент што прије дође у болницу и прими адекватну терапију.

Специјалиста неурологије на УКЦ-у Зоран Вујковић рекао је да је мождани удар болест која оставља трећину инвалида, док је трећина смртност и трећина је пацијената који се врате свакодневним обавезама, али са одређеним симптомима.

Он је навео да годишње у Републици Српској од мождани удар добије око 5.000 особа, као и да УКЦ има развијену добру терапију и превенцију за спречавање ове болести.

"Забрињава број младих који су имали мождани удар. Недавно је пацијент 1985. годиште имао тежак мождани удар", рекао је Вујковић.

Он је додао да се у факторе ризика убраја конзумација цигарета, висок крвни притисак и повишене масноће у крви, те да код можданог удара нема болова, због чега пацијенти често не реагују и не траже медицинску помоћ када им се одузму рука или нога.

Пензионер из Бањалуке Добривоје Јагодић каже да једном годишње обави превентивне прегледе и користи терапију, као и да му акције као данашња пуно значе, те изразио захвалност организаторима.

На бањалучком Тргу Крајине медицинско особље данас је дијелило и летке у којима се наводе знакови и симптоми можданог удара и начини превенције.

Према подацима УКЦ-а, у Републици Српској примијећен је тренд повећане учесталости можданог удара код особа средње животне доби, од 40 до 60 година, што се приписује повећаном стресу, који је један од фактора ризика.

Рано препознавање знакова можданог удара, као што су слабост једне стране тијела, сметње са говором, "искривљена уста", неријетко помућено стање свијести, понекад главобоља, дезоријентисаност, као и хитно лијечење у специјализованој јединици за мождани удар су од суштинске важности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана