Ђачки дом резервна “ковид” болница

Милијана Латиновић
Ђачки дом резервна “ковид” болница

БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ - Корона пуних осам мјесеци букти у Републици Српској, а битку са опаким вирусом за 24 часа изгубила су још 23 становника, док је број заражених увећан за 500. Уколико буде настављено погоршавање епидемиолошке ситуације и у здравственим установама не буде мјеста, неки од ђачких домова могли би постати привремене “ковид” болнице.

Према посљедњем извјештају Института за јавно здравство РС тестиране су 1.034 особе, а од укупног броја позитивних чак 218 је из Бањалуке.

Епидемиолошка ситуација била је јуче и једна од тема разговора премијера Српске Радована Вишковића и градоначелника Требиња Мирка Ћурића.

- Уколико у Херцеговини буде погоршана епидемиолошка ситуација и у болници не буде мјеста, требињски Дом ученика постаће “ковид” болница, а у том случају Влада би обезбиједила смјештај ђацима из ове установе - рекао је Вишковић и додао у Ђачком дому, који је у претходном периоду био карантин, има близу 200 кревета.

Он је рекао да ће један број дјеце бити пребачен у студентски дом, а други дио ће бити размјештен у хотеле.

- Влада ће заједно са градом финансирати трошкове, тако да дјеца и родитељи неће имати додатне трошкове - рекао је Вишковић. Додао је да у овом моменту има више од 200 пацијената у Херцеговини са упалом плућа, а болница има 100 лежајева те да се све ово ради превентивно.

Ћурић је захвалио премијеру што је у овој ситуацији посјетио Требиње и истакао да је тренутна ситуација стабилна, али је повећан број заражених.

- Болница у Требињу је регионална, ту долазе пацијенти из цијеле Херцеговине, тако да већ од јутрос имамо 50 пацијената у болници - нагласио је јуче Ћурић.

Директор требињског Дома ученика Јово Грујичић рекао је за “Глас Српске” да у тој установи тренутно бораве 92 ученика.

- Ми треба да слушамо и да учинимо све што можемо, јер морамо помагати. Детаље о размјештају станара дома још немамо - рекао је Грујичић.

На почетку пандемије ђачки и студентски домови широм Српске били су колективни карантини. Директор бањалучког Средњошколског дома Владимир Куваља каже за “Глас Српске” да ће поступати у складу са одлукама Владе те да ће, уколико буду неопходни капацитети дома, урадити све што је потребно.

- Бићемо у служби свим грађанима и Републици, али се надам да ће се ова ситуација смирити, јер ако до тога дође, то би значило да је здравство у великом проблему - истакао је Куваља.

Бројеви показују да је здравствени систем у највећем граду Српске већ сада преоптерећен. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је јуче да је више од 5.000 особа у Бањалуци у изолацији због позитивног налаза на вирус корона или су најближи контакти заражених особа.

- Значајан број људи још чека на преглед или тестирање, због чега је здравствени систем преоптерећен. Ово су велике цифре и Дом здравља своје капацитете свакодневно прилагођава да би успио све постићи. Када на ових 5.000 додате број лица која траже преглед, рендгенско снимање и тестирање долази се до бројева на које примарна здравствена заштита не може да одговори - упозорио је Радојичић.

Због преоптерећености капацитета болнице “Свети врачеви” у Бијељини “Бања Дворови” је претворена у привремену “ковид” болницу, а да ли ће иста судбина задесити и тамошњи Дом ученика, још се не зна. Први човјек Дома ученика Владимир Вуловић каже да за сада такве информације немају и да се нада да ће епидемиолошка ситуација почети да се смирује па да до тога и не дође.

- У прољеће су ђачки домови били карантини, вјероватно су и сада нека резервна опција ако затреба - рекао је Вуловић.

С циљем што бржег и лакшег превазилажења ове ситуације, Институт за јавно здравство РС доставио је приједлог Министарству здравља и социјалне заштите РС да размотри могућност да вријеме изолације за пацијенте са благом или средње тешком клиничком сликом са 15 буде скраћено на десет дана. Исту мјеру јуче је донио Кризни штаб Министарства здравства ФБиХ.

Шеранић се враћа редовним активностима

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, који се протеклих дана превентивно налазио у самоизолацији, враћа се на посао.

- Због повећаног обима посла, усљед сложене епидемиолошке ситуације у РС, министар се враћа обавезама у министарству, а након консултација и препоруке епидемиолога Института за јавно здравство - саопштено је из ресорног министарства. Додали су да Шеранић нема никаквих здравствених тегоба, у вријеме самоизолације није се појавио ниједан симптом “ковида 19”, а тестирањем му је потврђен негативан налаз на присуство вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана