Ђаци крећу по петице и у нове авантуре

Анита Јанковић Речевић
Ђаци крећу по петице и у нове авантуре

БАЊАЛУКА - Распусту који обилује игром и безбрижношћу дошао је крај и првог дана септембра школско звоно у клупе ће позвати 85.059 основаца и 36.000 ученика средњих школа у Српској, а за разлику од претходне двије године, настава ће се одвијати без ограничења и мјера које су важиле током пандемије вируса корона.

Нове симпатије, авантуре, прегршт знања, пријатељстава, оцјена и дружења чекају ученике широм Српске, а са ђачким обавезама први пут се сусреће 9.100 првачића који с  нестрпљењем ишчекују полазак у школу.  

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић рекла је јуче да су испуњени сви услови за почетак нове школске године и да у четвртак почиње настава у свим школама у Српској.

- Посебно је важно што у препорукама Института за јавно здравство РС нема ограничења у редовном одвијању наставе. Запосленима у образовним установама и ђацима се савјетује да не долазе у школе уколико осјете било какве респираторне сметње - рекла је Тривићева и додала да у првим разредима основних школа има око 130 ученика више него прошле године, док је у прве разреде средњих школа уписано око 9.000 ученика. Она је навела да ће бесплатне уџбенике добити око 46.000 основаца, за шта је Влада РС обезбиједила више од 6,45 милиона КМ.

Тривићева је навела да је министарство потписало протокол о сарадњи са Друштвом психолога РС захваљујући којем ће од септембра посебна пажња бити посвећена препознавању талентоване дјеце и раду с њима. 

- У области средњег образовања настављамо са развојем дуалног образовања и обезбјеђивањем практичне наставе за ученике средњих стручних школа код послодаваца - рекла је Тривићева.

Секретар Друштва психолога РС Гордана Ружић Милунић истиче да ће такав програм у Српској бити реализован први пут и да ће примјена трајати наредне двије и по године. 

- Прво полугодиште обиљежиће припремна фаза која ће обухватити рад са школским тимовима за подршку даровитим и талентованим ученицима, а онда слиједи имплементација којом ће бити обухваћене све области. Циљ пројекта није само препознати таленат код дјетета него развијати ту даровитост - казала је Ружић Милунић.

Предсједник Актива директора основних школа са подручја Градишке, Лакташа, Српца и Прњавора Радослав Савановић каже да их посебно радује што ће се настава одвијати по устаљеној пракси, без строгих мјера које су морали примјењивати претходне двије године.

- Поново је све по старом и то нас весели. Ни у једној од 22 централне школе, колико их је у нашем активу, нема препрека за почетак наставе - рекао је Савановић наводећи да су задовољни бројем уписаних првачића, којих је највише у Трну, и то 127.  

Први дан школе у четвртак ће бити озваничен и у свим основним школама из Источног Сарајева, Рогатице, Вишеграда, Фоче, Рудог, Калиновика, Сокоца, Хан Пијеска, а предсједница тог актива Јелена Чанчар истиче да се убрзано приводе крају посљедње припреме.

- Поједине школе приводе крају мање радове као што је, на примјер, промјена гријних котлова, али најважније је да нико није пријавио неке озбиљније проблеме који би одгодили почетак наставе - казала је Чанчарева. 

У нове радне обавезе спремно упловљавају и професори и ђаци из свих средњих школа са подручја бањалучке регије.

-  Све обавезе у вези са обновом и адаптацијом објеката су завршене - казао је предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана