Ђаци из три општине у Српској у посланичким клупама Скупштине Србије

Срна
Ђаци из три општине у Српској у посланичким клупама Скупштине Србије

БЕОГРАД - Ђаци из Републике Српске, њих 130 из општина Лакташи, Сребреница и Братунац, посјетили су данас заједно са наставницима Скупштину Србије у оквиру петодневног боравка у Србији, који је организовала Управа Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Запослени у стручном службама парламента упознали су основце из Српске са историјатом Скупштине Србије и зграде у којој је њено садашње сједиште, као и са функцијама парламента и радом народних посланика.

Ђаци су за то вријеме сједили у посланичким клупама, а након предавања су имали прилику да се фотографишу за говорницом са које се посланицима обраћају највиши званичници Србије и посебни гости Скупштине.

Након посјете, ђаци су рекли да је то за њих било непоновљиво искуство које ће дуго памтити, као и досадашњи дио посјете матици, гдје су видјели бројне знаменитости.

Дарио Ковачевић (15) из Лакташа, који је завршио основну и уписао средњу медицинску школу, навео је да је први пут био у парламенту Србије и да је током боравка у Скупштини имао прелијеп осјећај.

-Веома је важно да се организују овакве посјете ђака из Републике Српске у Србији, јер смо ми један народ који треба да се споји. Ми треба да будемо заједно зато што смо браћа и сестре - рекао је Дарио.

Павле Аврамовић (12) из Братунца истакао је да је осјећај који је имао док је сједио у посланичкој клупи јединствен, јер је до сада имао прилику да салу у којој је данас сједио гледа само на телевизији.

-Ово је нестварно, иако ја баш и нисам заинтересован да се бавим политиком пошто сам спортиста и то много више волим - рекао је Павле.

Посјетом парламенту одушевљене су и Анђела Вукомановић и Марија Црнадак, ученице Основне школе “Младен Стојановић” из Кришковаца код Лакташа.

Анђели је, како каже, било јако занимљиво да сједи на мјесту гдје сједе људи који одлучују о правилима на основу којих ће се водити држава, док су се Марији током посјете Србији највише допали манастири које су обишли.

Основци из Српске у Србију су стигли у четвртак, 25. јула, а петодневну посјету матици завршиће сутра.

До сада су обишли фрушкогорске манастире, Национални парк Фрушка гора, као и Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле и зоолошки врт у Београду.

Данас и сутра, како је предвиђено, треба да посјете Авалски торањ, Споменик Незнаном јунаку и стадионе “Партизана” и “Црвене звезде”, гдје ће им бити уручени поклони.

Посјета ђака из Српске Србији дио је програма повезивања матице са Србима у региону и дијаспори, којим је обухваћено 800 основаца из БиХ, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Мађарске.

Дјеца из ових земаља, међу којима су и они који похађају допунске школе српског језика, у организацији Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону посјећују Србију и упознају се са њеном традицијом, историјом и културом с циљем његовања српског идентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана