Криза: Ђаци бирају између екскурзије и прославе пунољетства

Анита Јанковић Речевић
Криза: Ђаци бирају између екскурзије и прославе пунољетства

БАЊАЛУКА - Да ли славити 18. рођендан, полагати возачки испит или путовати на матурску екскурзију, трилема је пред којом су се овог прољећа нашли бројни ђаци завршних разреда средњих школа, јер многи родитељи због кризе и поскупљења тешко могу издвојити новац за све.

Одлазак на матурску екскурзију за већину ђака је најважнији догађај који се памти цијели живот и о којем се машта током школовања. Нажалост, многи ученици нису у прилици да отпутују са својим друговима ако се узму у обзир високе цијене аранжмана које достижу и до 1.200 КМ за обилазак европских градова. Осим тога, потребно је обезбиједити и џепарац, купити обућу, одјећу као и неизоставне хигијенске потрепштине за пут. Када се све то зброји трошак иде и до 2.000 марака што је за бројне породице, нарочито вишечлане, чак и у ситуацији кад раде оба родитеља, превелика сума.

Да је тако видљиво је и из процента ученика који одлазе на матурске екскурзије. У приједорској Угоститељско-економској школи, од око 100 ученика завршних разреда за екскурзију се до сада пријавило тек њих 50.

- Такав омјер смо имали и ранијих година, обично око 50 одсто ученика иде. Став родитеља је мање-више исти. Дјеци оставе да бирају оно што им је приоритет. Да ли ће имати прославу пунољетства, полагати возачки испит или ићи на екскурзију која ће ове године бити у Италији, у другој половини септембра.

Цијена је 799 КМ за пет дана боравка и у односу на раније године дошло је до поскупљења што је било и очекивано, с обзиром да је све поскупјело. Родитељи нису нешто претјерано огорчени на понуду и цијену - казала је директорица ове школе Дражена Мршић.

И ђаци добојске средње Саобраћајне и Електрошколе на матурску екскурзију путоваће у септембру, а осмодневни обилазак Шпаније, Италије и Француске платиће 1.150 марака. 

- Када упоредимо цијене аранжмана уназад неколико година дошло је до поскупљења, али чини ми се да је незнатно. Агенција која је прошла на јавном позиву дала је могућност плаћања у ратама како би олакшали родитељима. За одлазак на екскурзију пријавило се 70 одсто ученика - казао је директор ове школе Мирослав Топаловић.

Бањалучки гимназијалци на пут крећу већ идуће седмице, а седмодневни боравак у Шпанији платиће 1.200 КМ.

- Ту дестинацију су изабрали родитељи и дјеца. На крају су чак и задовољни цијеном јер је већина сматрала да ће тај износ бити још и већи с обзиром на сва поскупљења којима смо већ дуго изложени. Када упоредим цијену исте маршруте од прије четири године, она је овог прољећа увећана око 100 марака - казала је директорица Гимназије Вита Малешевић.

Директор Средњошколског центра "Перо Слијепчевић" из Гацка Александар Пуровић каже за "Глас" да још нису изабрали маршруту за овогодишње путовање те да не знају ни колико ће коштати, ни колико ће ученика ићи. 

Основци

На матурску екскурзију ових дана спремају се и ђаци осмих разреда Основне школе "Десанка Максимовић" у Трну код Лакташа, а проценат оних који ће путовати такође није на високом нивоу.

- Крећемо 27. маја, екскурзија ће трајати пет дана, а ђаци ће обићи Нови Сад, Београд, Суботицу и у повратку етно-село "Станишић" код Бијељине. Цијена аранжмана је око 450 КМ, што је за десетак марака више него лани. Родитељи су имали могућност да плаћају у ратама, а на пут ће ићи око 70 ученика - рекао је директор те школе Радослав Савановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана