Дизнијеви јунаци најурени са торти

Маријана Миљић
Дизнијеви јунаци најурени са торти

Бањалука - Посластичари у БиХ ускоро неће моћи да продају торте са ликовима из цртаних филмова јер компанија "Фани кејк фектори" из Хрватске, која је откупила ексклузивна права за продају торти с ликовима Дизнијевих јунака, планира да прошири пословање и на тржиште БиХ.

У овој компанији су казали да у другој половини године планирају да започну пословање на тржишту БиХ. "Фани кејк фектори" је у Хрватској већ обавијестио посластичаре да стављање Дизнијевих ликова на торте представља кршење ауторских права и да су они једина фирма која то смије да користи. Иста судбина чека и посластичаре у Србији гдје хрватска фирма стиже у марту.

- Тренутно спроводимо процедуре за ширење на тржиште БиХ. Очекујемо да ће се то десити на јесен. Планирамо да послујемо у свим градовима у којима буде постојала заинтересованост потрошача - рекао је директор фирме "Фани кејк фектори" Томислав Љутић.

Он је нагласио да други посластичари неће смјети употребљавати ликове на чије коришћење има право једино "Фани кејк фектори". То значи да убудуће посластичари неће смјети да на торте стављају ликове попут Пепа Прасета, Мики Мауса, принцезе Елазе и Ане, Сунђера Боба, Муње Меквин и те других које су углавном биле наручиване за рођендане. "Фани кејк фектори" је у Хрватској већ ангажовао адвокатску канцеларију која је слала обавјештења и упозорења о кршењу ауторских права након чега ће бити спроведена контрола поштовања закона. Исто обавјештење могу очекивати и посластичари у БиХ када "Фани кејк фектори" стигне у малопродајне ланце.

Власник сластичарне "Мања" у Бањалуци Саша Тривић каже да продају торте с ликовима Дизинијевих јунака, али да оне немају значајније учешће у укупној продаји.

- Због тога долазак фирме "Фани кејк фектори" неће много утицати на наш промет - рекао је Тривић и додао да домаћице немају разлога за бригу јер им је тешко ући у траг.

Ана К. из Бањалуке, мајка шестогодишњег Павла, нада се да ове забране неће ићи на штету дјеце.

- Мој син је за сљедећи рођендан пожелио торту са Сунђером Бобом. Не желим да му ускратим одушевљење да гаси свјећице на својој омиљеној торти. Зато ћу га и ове године обрадовати са Сунђер Бобом у нади да 'инспекција за торте' неће долазити на рођендане - каже Ана са смијешком.

Закон

Законом о ауторском праву и сродним правима у БиХ прописана казна за његово кршење за физичка лица износи од 5.000 до 50.000 КМ, а у појединим случајевима предвиђена је и затворска казна до три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана