Директори упознати о новинама у новој школској години

Срна
Директори упознати о новинама у новој школској години

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Републички педагошки завод данас ће у Источном Сарајеву на Групном савјетодавно-инструктивном раду директоре основних школа и средњих школа регија Семберија, Бирач, Сарајевско-романијска и Херцеговина, упознати о свим новинама у васпитно-образовном процесу у новој школској години.

Директор Педагошког завода Републике Српске Слађана Танасић рекла је новинарима пред почетак савјетовања да је ријеч о измјенама наставног плана и програма, односно процесу евалуације наставних планова и програма који су реформисани.

“Очекујемо укљученост васпитно-образовних радника, ученика кроз анкетирање да нам дају своја мишљења шта је то што треба да поправимо да наставне планове учинимо квалитетнијим”, истакла је она.

Танасићева је навела да је новина и у томе што се факултативни програм Хуманост и безбједност од ове године изучава у свим основним и средњим школама.

Она је појаснила да ће га у основним школама изучавати ученици од седмог до деветог разреа, а у средњим школама од првог до четвртог.

Према њеним ријечима, циљ данашњег савјетовања је континуитет рада са директорима, њиховом усавршавању, а акценат је на васпитној улози школе и праћењу континуираног развоја наставника, директора и стручне службе школе.

Танасићева је нагласила да су данас на савјетовању и представници Инспектората Републике Српске, и то просвјетне инспекције, који ће одговарати на питања директора основних и средњих школа.

Она је нагласлила да су оваква савјетовања организовали и у Бањалуци за регију Бањалука, Добој и Приједор.

Директор Основне школе “Свети Сава” из Фоче и предсједник Актива директора основних школа Сарајевско-романијске регије Јелена Чанчар истакла је да су ово уобичајена савјетовања како би сазнали све актуелности у вези са организацијом нове школске године.

Чанчарева је истакла да је највећи проблем школа у Сарајевско-романијској регији, осим у Источном Сарајеву, смањење броја ученика.

Она је нагласила да је један од проблема и разуђеност регије, па се мора ријешити и проблем радника који морају да раде у више школа, које су удаљене, да би имали пуну норму.

Директор Основне школе “Свети Сава” Жељка Топалић истакла је да им ова савјетовања много значе ради континуираног стручног усавршавања наставника, што је веома

битно у времену модерних технологија и нових генерација ученика.

Она је нагласила да се њихова школа сусреће са недостатком простора јер су најбројнија школа у Сарајевко-романијској регији и ове године ће имати 1.250 ученика.

Републички педагошки завод у складу са својим Годишњим програмом рада организује Групни савјетодавно-инструктивни рад у жељи да јавност Републике Српске буде информисана о свим активностима које су усмјерене на унапређење васпитно-образовног рада и о темама и новинама које очекују школарце у школској 2024/2025. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана