Директна подршка Владе Српске за близу 4.000 породица

Анита Јанковић Речевић
Директна подршка Владе Српске за близу 4.000 породица

БАЊАЛУКА - Право на помоћ од 750 КМ остварило је близу 4.000 породица са четворо и више дјеце у Српској, а из удружења која окупљају ову популацију кажу да је то најбоља мјера директне подршке родитељству од настанка Републике.

Влада РС одлуку о овом виду помоћи, на коју имају право незапослене мајке или очеви из вишечланих породица све док је једно дијете малољетно, донијела је средином септембра. Одмах по објављивању одлуке исплаћена су средства корисницима који су на списку Јавног фонда за дјечију заштиту као корисници права на дјечији додатак. По том основу у септембру је исплаћено 987.750 марака за 1.317 корисника.

За оне који нису били у евиденцији Јавног фонда, Министарство породице омладине и спорта РС расписало је јавни позив 21. септембра а рок за подношење пријава истекао је у петак.

- На нашу адресу до петка пристигле су пријаве више од 2.600 корисника, а новац је већ добило њих 1.710 за шта је издвојено 1,28 милиона марака. Нисмо чекали да се заврши јавни позив, већ је помоћ исплаћивана како су пријаве пристизале - рекли су у Министарству породице.

Навели су да би ускоро требало да почну октобарске исплате за породице које су оствариле право као корисници дјечијег додатка, а потом и транше за кориснике који су остварили право пријавивши се на јавни позив.

- Корисници кажу да је ово најбоља одлука Владе РС када је у питању директна подршка родитељству - истакли су у ресорном министарству.

Да су породице више него задовољне овим видом помоћи наглашава и предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце РС Миладин Готовац.

- Ово је најбоља мјера уведена на простору Српске икад. Готово 4.000 породица остварило је право и у овако тешким условима кризе 750 КМ је велико давање. Захвалне породице нам се свакодневно јављају и због њих се надам да ће буџет Српске бити усвојен у новембру како би се створили услови да се са подршком настави и идуће године - каже Готовац.

Предсједник бањалучког Удружења “Четири плус” Јован Радовановић каже да је у граду на Врбасу право на помоћ остварило до 400 корисника, те да их нон-стоп зову да питају када ће нова уплата.

- Дио незапослених родитеља који су се пријављивали на јавни позив имали су одређен проблем са документацијом. Услов конкурса био је да имају држављанство РС, а они који су рођени на подручју Федерације имају држављанство тог ентитета па су морали мијењати документ што је код појединих стварало забуну - рекао је Радовановић.

Он је истакао да удружења која заступају вишечлане породице настављају да се боре за њихов бољи положај у друштву.

- Наш циљ јесте да се усвоји закон о мајци који би признао и наградио сваку мајку у Српској, чак и ону која је родила једно дијете - казао је он.

Рјешења

У Министарству породице, омладине и спорта РС кажу да свим корисницима који су добили и који ће тек добити ову врсту помоћи рјешење важи за период од дана објаве одлуке у Службеном гласнику РС.

- У питању је период од 19. септембра до краја ове године - прецизирали су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана