Директор Завода дистрофичара поднио оставку, Влада прихватила

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске прихватила је оставку вршиоца дужности директора Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Бањалука Жељка Убипарипа.

Влада је задужила Министарство рада и борачко-ивалидске заштите да, заједно са Надзорним одбором Центра, именује новог вршиоца дужности Центра, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

На сједници Владе донесена је одлука о усвајању Програма унапређења водних услуга у Републици Српској.

Влада је приступила реформи сектора водних услуга, у сарадњи са Алијансом за воде коју чине међународне организације као што су УНДП, СЕЦО, Швајцарска амбасада, Шведска СИДА, чешка Амбасада, Чешка развојна агенција и Свјетска банка.

У областима водоснабдијевања, санитацији насеља и пречишћавања отпадних вода у наредном периоду се очекују знатна улагања, а реформом сектора се ствара много повољније окружење, бољи услови и квалитетнији административни оквир за провођење наведених инвестиција.

Влада је задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да проводи реформу у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарством управе и локалне самоуправе, Савезом општина и градова и Удружењем водовода.

Влада се упознала о Информацији о изради Прилога институција у БиХ за годишњи извјештај о БиХ у процесу европских интеграција за период 15. јун 2021. до 17. марта 2022. године.

Упозната је и о нацрту Прилога институција у БиХ за редовни годишњи извјештај о БиХ у процесу европских интеграција за период од 15. јуна 2021. до 17. марта 2022. године.

У саопштењу се додаје да се задужује Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Српске да о овом закључку информише Дирекцију за европске интеграције Савјета министара.

Годишњи извјештаји Европске комисије о земљама у процесу европских интеграција један је од најважнијих инструмената за праћење напретка оствареног у процесу придруживања и приступања ЕУ земаља потенцијалних кандидата и кандидата за чланство у ЕУ.

На јесен 2022. године Европска комисија ће објавити овогодишње извјештаје о свакој појединачној земљи западног Балкана, као дио Пакета проширења за 2022. годину. Једна од обавеза институција у БиХ, у домену годишњег извјештавања о постигнутом напретку у процесу европских интеграција је припрема документа под називом "Прилог институција у БиХ за редовни годишњи Извјештај о БиХ у процесу европских интеграција".

Припреме овогодишњег Прилога институција у БиХ, који обухвата извјештајни период од 15. јуна 2021. до 17. марта 2022. године, отпочеле су 3. марта 2022. године.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Српске координисало је припрему и усаглашавање овог документа у Републици Српској.

Након обједињавања и усаглашавања информација надлежних институција Републике Српске, а затим и осталих институција у БиХ, утврђен је коначан обједињени нацрт овог документа, који је дат у Прилогу ове информације.

Овај документ ће се након његовог разматрања на Влади Републике Српске и другим нивоима власти у БиХ и превођења на енглески језик доставити Европској комисији.

Влада је прихватила Информацију о активностима у области сарадње Републике Српске са дијаспором за 2021. годину.

Активности које су описане у овом документу засноване су на темељном документу – Стратешком плану за сарадњу са дијаспором, кога је Влада Републике Српске усвојила у мају 2020. године. Стратешки план обухвата више области, односно приоритета, којима се руководе институције приликом осмишљавање и спровођења својих активности.

У овој информацији су садржане активности које је Министарство спроводило у протеклој години, активности представништва која представљају значајну спону са нашим грађанима и удружењима у дијаспори, као и сарадња и координација са другим републичким институцијама и јединицама локалне самоуправе на питањима везаним за дијаспору, додаје се у саопштењу.

Влада је усвојила и закључак о додјели новчане помоћи јавним кухињама у Републици Српској у укупном износу од 357.000 КМ. Помоћ се односи на свих 15 јавних кухиња, које опслужују око 4.000 корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана