Дипломци туризма и хотелијерства могу гдје хоће, али код куће су најпотребнији

Милијана Латиновић
Дипломци туризма и хотелијерства могу гдје хоће, али код куће су најпотребнији

ПАЛЕ - Иако међународно призната диплома младима који заврше студијски програм туризам и хотелијерство на Економском факултету у Палама отвара врата широм свијета, туристички радници вјерују да ће дипломци препознати домаће потенцијале и остати у Српској да стечена знања уграђују у сваки педаљ своје Републике.

Креирајући студијске програме у складу са потребама тржишта рада и стварајући амбијент у којем и професори и студенти имају прилику да напредују, за деценију постојања студијски програм туризам и хотелијерство на Економском факултету у Палама искорачио је неколико степеника изнад свих у земљи и добио међународни сертификат.

Ова високошколска установа прва је у БиХ, а пета на западном Балкану којој је Академија Свјетске туристичке организације УН додијелила Тедквал сертификат, који представља златни стандард у туристичком образовању.

Декан Економског факултета Марко Ђого рекао је за “Глас Српске” да су своју изузетност потврдили преданим радом.

- Од превода наставног плана и програма на енглески језик до утврђивања прецизних компетенција наставника, јер не може један наставник шест предмета предавати и за све бити компетентан, до практичног искуства које морају имати из области коју предају. Стварамо подстицајно окружење, у наставнике бирамо најбоље студенте или пословне лидере и дајемо шансу да напредују - појаснио је Ђого дио огромног посла који стоји иза добијеног сертификата.

Посебно истиче значај тога што сертификацију врши међународно тијело, гдје не постоји ни промил могућности политичког или било каквог утицаја, само рад, труд и искорак напријед.

- Морате показати изузетност да бисте могли да добијете Тедквал сертификат, а он је потврда да је наша диплома у складу са највишим свјетским стандардима студирања у области туризма и хотелијерства - истакао је Ђого додавши да на поменутом студијском програму тренутно имају 120 студената, а њих двадесетак годишње заврши студије.

Имајући у виду убрзан развој Јахорине и туризма цијеле регије, Ђого каже да углавном лако долазе до запослења.

Да би сви млади људи након што добију диплому ипак радије бирали останак у својој Републици него одлазак преко гране, сви, од факултета, преко локалне заједнице и туристичких организација и центара до Владе Српске морају функционисати попут једног механизма. Ова регија је добар примјер тога, што потврђује и директор Туристичке организације Пале Драган Јакић који за “Глас” каже да се у том крају осим Олимпијског центра “Јахорина” развија и Равна планина, реализује милионски пројекат повезивања двије планине гондолом, улагања у Андрићград и Ски-центар “Игришта”, што отвара бројне могућности за унапређење туризма ове регије.

- Све то што се ради и гради креира шансу за оне који узму у руке диплому на програму туризам и хотелијерство. Осим тога, много је нових хотела високе категорије. Осим знања на факултету, ту је и пракса, коју студенти већ годинама обављају у хотелима на Јахорини - рекао је Јакић.

Квоте

Марко Ђого је рекао да, док многи факултети на истоку Српске имају проблеме са уписом, то се не може рећи и за Економски факултет у Палама.

- За упис у ову годину студија испунили смо уписне квоте до 60 одсто, нисмо задовољни тиме, али вјерујем да ће ићи набоље - рекао је Ђого и додао да тренутно имају укупно 560 студената. Нагласио је да уводе и смјер дигитална трансформација, тежећи ка програмима који су, како каже, будућност економије и уопште тржишта рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана