Дио моштију Светог Платона Бањалучког дариван у Москви

ГС
Foto: Бањалука.нет

МОСКВА - По благослову Његове светости патријарха московског и цијеле Русије Кирила и Његове светости патријарха српског Порфирија, а на молбу Московске духовне академије, на поклон од Епархије бањалучке Академија је добила честицу моштију Светог Свештеномученика Платона, епископа бањалучког, који је 1901. године завршио студије на Московској духовној академији.

Професори и студенти Московске семинарије и Духовне академије, клир и парохијани академског Покровског храма, као и многобројни гости Тројице-Сергијеве лавре свечано су дочекали, прије свете литургије код капије Покровског академског храма кивот са моштима, преноси Бањалука.нет

Светињу су пратили представник српског патријарха при Московском патријарашком пријестолу моравички епископ Антоније, викарни епископ Епархије бањалучке епископ марчански Сава, као и клирици Бањалучке епархије – старјешина манастира Гомионица јеромонах Методије (Крагуљ) и протођакон Радојица Жагран.

Ректор Московске духовне академије и намјесник Тројице-Сергијеве лавре Епископ сергијевопосадски и дмитровски Кирил поздравио је чланове српске делегације. 

Гости су се затим појући тропар Свештеномученику Платону заједно са академским клиром, професорима и студентима упутили у Покровски храм гдје је служена литургија.

Делегација је такође поклонила Академији икону Светог Свештеномученика Платона, која је по благослову бањалучког епископа Јефрема насликана поводом овог догађаја. Светиње су се у току цијеле службе налазиле на налоњима на средини храма, како би вјерници могли да им се поклоне.

Светом литургијом је началствовао ректор епископ Кирил, а заједно с њим су служили епископи Антоније и Сава, свештенослужитељи Академије и гости у свештеном чину.

Послије заамвоне молитве архијереји и клир су отпјевали величаније Светом Свештеномученику Платону пред његовом иконом и честицом његових часних моштију.

 

Викарни епископ Бањалучке епархије, марчански владика Сава, изразио је радост због тога што је имао прилику да учествује у заједничкој молитви и да у храму Академије прослави свештеномученика Платона, исповједника и мученика Христове цркве.

"Прослављајући мученике указујемо поштовање онима који су сопственим животом и својим делом посведочили своју веру и испунили Христово Јеванђеље," – истакао је владика Сава.

Како је рекао, ријеч мученик у преводу са грчког језика значи свједок.

"И ми смо данас захвални због тога што нам се указала прилика да се помолимо у храму Академије коју је Свети Платон завршио пре 122 године и да прославимо овог светитеља, који је својом жртвом испунио јеванђељски призив. Кад му је речено да иде из Бањалуке, да напусти своје словесно стадо, он је рекао: ‘Нећу отићи, ја сам овде законити епископ и ово је моја законита паства.’ Због тога је пострадао 1941. године, те је касније прибројан сабору светих. "

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана