Дио манифестације “Дани Српске у Србији” први пут у Бајиној Башти

Срна
Дио манифестације “Дани Српске у Србији” први пут у Бајиној Башти

БАЈИНА БАШТА - Од покретања манифестације “Дани Српске у Србији”, прије 11 година, први пут се дио програма одржава и у Бајиној Башти која граничи са Сребреницом, рекао је Срни Драгић Глишић, члан Одбора за извођење програмских садржаја ове манифестације у тим мјесту.

Он је навео да је Бајина Башта општина чију већину скоро да чини српско становништво које је деценијама из различитих разлога, а најчешће безбједносних и економских, напуштало имања у сребреничкој и братуначкој општини и исељавало се у сусједну Србију.

Глишић је рекао да се у овом мјесту одржава четвородневни програм “Дана Српске у Србији” и да су садржаји добро посјећени.

У претходна два дана организовани су изложба о Археолошком музеју “Римски муниципијум” у Скеланима и посјета заинтересованих том локалитету, те промоције неколико књига.

Историчар Драга Мастиловић, професор на Филозофском факултету на Палама, представио је књигу “Злочин над Србима у Сребреници у Другом свјетском рату”.

Промовисане су и књиге “Скупо плаћена победа” аутора Цветка Стојкановића из Бајине Баште и “Злочини кроз збирку докумената Земаљске комисије БиХ за утврђивање злочина окупатора и његових помагача” доктора Данијеле Мрђа.

За вечерас је предвиђен наступ позоришта “Дис” из Бањалуке, а сутра ће се публици у Бајиној Башти својим богатим репертоаром родољубивих, духовних и других пјесама представити музички састав “Катера” из Источног Сарајева.

-Због болести учесника и аутора, неки предвиђени садржаји су одгођени и биће накнадно реализовани - рекао је Глишић.

Традиционална манифестација “Дани Српске у Србији”, коју организује Представништво Републике Српске у Београду, ове године се одржава у 11 градова Србије од 20. до 26. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана